صادق لاریجانی از سیاستمداران و قضات مشهور ایرانی است که هماکنون ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را به عهده دارد. از جمله مناصب پیشین او میتوان به ریاست قوه قضائیه و عضویت در شورای نگهبان اشاره کرد.
جالبز | بخش چهرهها – صادق لاریجانی کیست و چه مشاغلی را به عهده داشته است؟ صادق اردشیر لاریجانی که با نام صادق آملی لاریجانی شناخته میشود، متولد اسفندماه سال ۱۳۳۹ در شهر نجف عراق است. او از سال ۱۳۸۸ و به واسطه انتصاب رهبر معظم انقلاب، به مدت ۱۰ سال ریاست قوه قضائیه را به عهده داشته است. از دیگر مشاغل او میتوان به عضویت در مجلس خبرگان رهبری، شورای نگهبان و هیئت امنای دانشگاه امام صادق (ع) اشاره کرد. در این نوشته قصد داریم تا با زندگینامه وی آشنا شویم. با ما همراه باشید!
کودکی و دوران تحصیل صادق لاریجانی
صادق اردشیر لاریجانی متولد ۲۱ اسفند ۱۳۳۹ در شهر نجف عراق است. پدر او میرزا هاشم آملی، از روحانیون بزرگ شیعه، در آن زمان مشغول تحصیل در حوزه علمیه نجف بوده است. خانواده لاریجانی اصالتاً اهل شهر آمل هستند. برادر بزرگتر او علی اردشیر لاریجانی سالها به عنوان رئیس قوه مقننه فعالیت کرده است.
پدر صادق لاریجانی که از شاگردین ضیاءالدین عراقی و سید ابولحسن اصفهانی است، تنها یک سال پس از تولد صادق مجدداً به ایران بازگشته و در شهر قم ساکن میشوند. او پس از به پایان رساندن دوران دبیرستان و آغاز کردن دوران دانشگاه، قصد مهاجرت از ایران و تحصیل در کشورهای غربی به کمک بورسیه دانشگاه شریف را داشت که تصمیم خود را تغییر داد. به همین جهت او در شهر قم مانده و تحصیل علوم حوزوی را آغاز کرد. از جمله اساتید مطرح او میتوان به پدرش، آیت الله وحید خراسانی (پدر همسر او)، آیت الله جوادی آملی و علامه حسنزاده آملی اشاره کرد.
از میان پنج فرزند میرزا هاشم املی لاریجانی تنها فاضل و محمدباقر تحصیلات حوزوی را تا سطح خارج ادامه ندادهاند. این برادران که هرکدام تحصیلات دانشگاه مختلفی نیز دارند، سمتها و مناصب متفاوتی را در عرصه سیاست تجربه کردهاند. محمدجواد لاریجانی به عنوان فرزند ارشد تجربه دبیری ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، فاضل لاریجانی تجربه ریاست دانشگاه آزاد اسلامی، علی لاریجانی تجربه ریاست مجلس شورای اسلامی، صادق لاریجانی تجربه ریاست قوه قضائیه و محمدباقر به عنوان فرزند آخر خانواده لاریجانی تجربه معاونت آموزشی وزارت بهداشت را در کارنامه سیاسی خود دارند.
مشاغل علمی صادق لاریجانی
صادق آملی لاریجانی از سال ۱۳۷۱ و در پی درگذشت پدرش، به عنوان مدیر حوزه علمیه مشغول به کار شد. همچنین چندی بعد به عضویت هیئت علمی دانشگاه قم و هیئت امناء دانشگاه امام صادق (ع) در آمد. او هماکنون در دانشگاه تربیت مدرس و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تدریس است. تخصص علمی او در زمینههای فقه، کلام جدید، فلسفه اسلامی و فلسفه تطبیقی است.
نمایندگی مجلس خبرگان رهبری (دورههای سوم، چهارم و پنجم)
صادق آملی لاریجانی در انتخابات سال ۱۳۷۷ مجلس خبرگان رهبری (دوره سوم) از استان مازندران نامزد شده و از چهارم اسفندماه مشغول به کار شد. او همچنین در دورههای چهارم (از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵) و پنجم (آغاز شده از سال ۱۳۹۵) نیز مجدداً از استان مازندران نامزد شد و به مجلس خبرگان رهبری راه یافت. از جمله همکاران او در این سالها میتوان به طبرسی، معلمی و جباری اشاره کرد.
عضویت در شورای نگهبان (دورههای چهارم، پنجم و هفتم)
صادق آملی لاریجانی از سال ۱۳۸۰ و به حکم رهبر معظم انقلاب به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان انتصاب شد. در این دوره که تا ۲۳ مرداد سال ۱۳۸۸ ادامه داشت، آیت الله احمد جنتی سمت دبیری این شورا را به عهده داشته است. در سال ۱۳۸۸ و در پی انتصاب صادق لاریجانی به ریاست قوه قضائیه، عضویت او در این شورا به پایان رسید. با این حال در نهم دیماه سال ۱۳۹۷ و در پی پایان یافتن دوره ریاست قوه قضائیه، او مجدداً به شورای نگهبان بازگشت. گفتنی است که در این دوره نیز همچنان دبیری این شورا را آیت الله احمد جنتی به عهده داشته و دارند.
ریاست قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران
صادق آملی لاریجانی در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۸۸ به حکم مستقیم سیدعلی خامنهای ریاست قوه قضائیه را به عهده گرفت. ریاست او در حدود ۱۰ سال به طول انجامید و حرف و حدیثهای بسیاری به همراه داشت. از جمله این حرف و حدیثها میتوان به پرونده حسابهای شخصی، پرونده طبری، مسائل مربوط به سال ۸۸ و پروندههای مختومه اشاره کرد. نهایتاً در اسفندماه سال ۱۳۹۷ رهبر معظم انقلاب سید ابراهیم رئیسی را جایگزین وی کرد.
ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام
پیش از جایگزینی سید ابراهیم رئیسی، رهبر معظم انقلاب در تاریخ دیماه ۱۳۹۷ به وسیله حکمی انتصابی، صادق آملی لاریجانی را به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرده و همچنین او را مجدداً به عضویت در میان فقهای شورای نگهبان فراخواندند.
کتابهای صادق لاریجانی
از صادق آملی لاریجانی تا به حال چندین عنوان کتاب و مقاله در زمینههای فلسفه، کلام، اخلاق، فقه و مباحث سیاسی به چاپ رسیده که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فلسفه تحلیلی، دلالت و ضرورت
فلسفه تحلیلی، تئوریهای معناداری
فلسفه تحلیلی، فعل گفتاری
آموزگار جاوید ( کتابی در خصوص زندگی پدرش: آیت الله میرزاهاشم آملی)
دین و اخلاق (ترجمه)
زبان دین
قلمرو دین
فلسفه اخلاق
فلسفه علم اصول
و … .
سخن پایانی
صادق آملی لاریجانی یکی از شناختهشدهترین سیاستمداران جمهوری اسلامی ایران است. او که در کارنامه سیاسی خود سالها عضویت در شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری را دارد، بیشتر به دلیل ۱۰ سال تجربه ریاست قوه قضائیه و پروندههای معروف این دوره مطرح است. او همچنین در حال حاضر ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را به عهده داشته و عضوی از فقهای شورای نگهبان است. از مشاغل غیرسیاسی او نیز میتوان به عضویت در هیئت علمی دانشگاه قم و تدریس فلسفه در دانشگاه تربیت مدرس اشاره کرد.
علی لاریجانی برادر بزرگتر صادق لاریجانی است که وی نیز مناصب سیاسی و غیرسیاسی زیادی داشته است. برای آشنایی با علی لاریجانی، خواندن مطلب «بیوگرافی علی لاریجانی؛ از تدریس فلسفه تا ریاست مجلس!» را به شما توصیه میکنیم.
همچنین منتظر خواندن نظرات و دیدگاه های ارزشمند شما خوانندگان گرامی جالبز در مورد این سیاستمدار و بیوگرافی او هستیم.