
جالبز | دسته ورزش – به فاصله کمانی میان پاها، پای پرانتزی گفته میشود. افراد زیادی بر این باورند که تنها راه اصلاح پای پرانتزی انجام عمل جراحیست، ولی برخی از حرکات ورزشی اصلاحی وجود دارند که به فرد دارای این عارضه کمک میکنند تا بتواند با انجام آنها به بهبود پای پرانتزی خود بپردازد و از عوارض ناشی از انجام عمل جراحی جلوگیری کند. البته در موارد شدید نمیتوان با انجام حرکات اصلاحی این عارضه را به صورت کامل بهبود بخشید، ولی انجام این حرکات و تمرینها برای بهبود موارد خفیف این بیماری بسیار مفید است. در ادامه با حرکات اصلاحی پای پرانتزی آشنا میشوید.
بهترین حرکات اصلاحی پای پرانتزی
- هرچه این اصلاح در سنین پایینتری انجام گیرد بهتر است و امکان بهبودی کامل بیشتر خواهد شد.
- در بعضی از موارد وضعیت پاها به گونهای است که فقط با انجام عمل جراحی میتوان وضعیت آنها را بهبود بخشید و در این صورت از عوارض شدید و خطرناک این عمل جراحی نمیتوان جلوگیری کرد.
۱. اسکات بدون وزنه
یکی از تاثیرگذارترین حرکات اصلاحی پای پرانتزی اسکات مبتنی بر وزن بدن است. ابتدا پاها را به اندازه عرض شانهها از یکدیگر باز کنید. سپس باسن خود را به سمت عقب و پایین حرکت دهید (اما کمر خود را صاف نگه دارید). باسن را تا جایی پایین بیاورید که در زانوها زاویهای نود درجه ایجاد شود. سپس به آرامی دوباره به حالت ابتدایی تمرین برگردید.
۲. حرکت اصلاحی ابداکتور
یک توپ کوچک را مابین پاهای خود بگذارید. سپس با قسمت داخلی زانوها بر توپ فشار بیاورید. تا جایی که میتوانید سعی کنید این فشارها طولانیتر و محکمتر باشند.
۳. حرکت اصلاحی لگاپ اُریب
مجموعه تمرینات لگاپ (بالا آوردن پا) از جمله بهترین حرکات اصلاحی پای پرانتزی به شمار میآیند. به پهلو بر روی زمین بخوابید و برای راحتی گردن دست خود را بالشت قرار دهید. پای بالایی را به داخل آورده و کف آن را بر روی زمین بگذارید. سپس پای زیرین را به سمت جلو بکشید و تا جایی که در توان دارید به آرامی بالا بیاورید. کمی صبر کرده، این حالت را حفظ کنید. سپس به حالت ابتدایی تمرین برگردید.
۴. حرکت اصلاحی لگاپ ساده

۵. حرکت اصلاحی لگاپ عمود

مطابق شکل ابتدا روی زمین به پهلو دراز بکشید، سپس یکی از پاهایتان را صاف و پای دیگر را در پشت پای خود قرار دهید، به آرامی پای صاف خود را به بالا برده و ۲۰ تا ۶۰ ثانیه، بطوری که کشش را درون ران پای خود حس کنید، نگه دارید. سپس همین حرکت را به مدت ۲۰ تا ۶۰ ثانیه با پای دیگر خود انجام دهید.
۶. حرکت کششی داخل ران

روی زمین بنشینید و هر دو پای خود را صاف کنید. سپس یکی از پاهای خود را بصورت ضربدری در خارج ران پای دیگر خود قرار داده وآرنج دست مخالف خود را دور زانویتان گذاشته و به سمت خود بکشید.۲۰ تا ۶۰ ثانیه در همین حالت قرار بگیرید و سپس زانویتان را رها کنید. سپس این حرکت را با پای دیگرتان نیز انجام دهید.
۷. حرکت کششی نرمه ساق پا

ابتدا روی صندلی نشسته، یکی از پاهای خود را بالا آورده و صاف نگه دارید. سپس حرکت خم کردن پا از مچ را انجام داده و پای خود را چندین بار (حدود ده بار) به عقب و جلو خم کنید. سپس همین کار را با پای دیگرتان انجام دهید.
سایر روشهای درمان پای پرانتزی
۱) پیلاتس و یوگا
پیلاتس ورزشی شبیه به یوگاست که میتواند اندامهای حیاتی بدن را بهبود ببخشد و باعث اصلاح نقصهای بدن از جمله اصلاح پای پرانتزی شود. یوگا نیز یکی از بهترین روشها برای انعطاف پذیری و اصلاح بدن است؛ بنابراین با استفاده از این دو روش نیز میتوانید به بهبود هر چه بهتر پای پرانتزی خود بپردازید.
آموزش حرکات پیلاتس با توپ (تصاویر متحرک)
۲) ماساژ درمانی
ماساژ درمانی نیز یکی از روشهای مفید برای اصلاح پای پرانتزی خواهد بود که در درمان کودکان میتواند بسیار مثمر ثمر واقع شود. البته این کار نیاز به تخصص بالایی دارد که در آن فرد ماساژور با حرکات مخصوصی میتواند به بهبودی بیمار کمک نماید.
۳) استفاده از بریس و گچ گرفتن پا
از این روش در سنین پایین و کودکان و زمانی که عارضه پای پرانتزی بسیار شدید باشد، استفاده میشود؛ بنابراین این روش تا زمانی ادامه مییابد که پای کودک صاف شود و به حالت عادی خود بازگردد.
۴) مصرف ویتامین دی (D)
فقر ویتامین دی در بدن میتواند باعث بوجود آمدن بیماری راشیتیسم و در نتیجه ایجاد پای پرانتزی شود. از این رو استفاده از مکملهای ویتامین دی میتواند از بروز بیماری راشیتیسم جلوگیری کند و همچنین میتواند باعث بهبود پای پرانتزی شود.
۵) فیزیوتراپی
یکی دیگر از روشهای درمان این بیماری مراجعه به متخصص فیزیوتراپی است. متخصص فیزیوتراپی بطور نزدیک با بیمار کار میکند و به او برای بازیابی قدرت و دامنه حرکتی عضلات پا کمک میکند.
۶) جراحی
در مواردی که عارضهی پای پرانتزی شدید باشد از عمل جراحی برای بهبود و جلوگیری از پیشرفت این عارضه استفاده میشود و عمل جراجی میتواند از آسیب دایمی به نواحی در حال رشد جلوگیری کند.
شما چه روشهای دیگری برای درمان پای پرانتزی میشناسید؟ به نظر شما آیا حرکات اصلاحی پای پرانتزی موثر هستند؟ نظرات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: ستـــاره