برای افزایش اعتماد به نفس در گفتگو و سخنرانی‌ها، باید استعدادهای خود را شناسایی و آن‌ها را در جهت مثبت، تقویت کرده و از مدل‌های تمرینی در محیط های آرام استفاده نمایید.

افزایش اعتماد به نفس در گفتگو

 

جالبز | دسته روانشناسی – صحبت کردن در مقابل خیل عظیمی از افراد و یا حتی گفتگو در گروهی کوچک، یکی از رایج‌ترین هراس‌هایی است که می‌تواند فرد سخنران را به خود درگیر سازد. اما این هراس در دنیای تجارت بسیار مضر خواهد بود و می‌تواند به شکلی کاملا مخرب عمل نماید. در واقع فردی که قرار است با سخنرانی خود اثرات مثبتی القا کند، با هراس تمام اهداف از این رویداد را برباد خواهد داد. این هراس ناشی از عدم اعتماد به نفس در فرد است. اگر می‌خواهید بر این ترس غلبه کنید، این مطلب را مطالعه نمایید تا با راه‌های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو و سخنرانی آشنا شوید. شما می‌توانید از تست اعتماد به نفس استفاده کنید و در صورتی که نتیجه آن مطلوب نبود حتما به فکر راه حل آن باشید.

 

راه‌های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو و سخنرانی

شرایطی را تصور کنید که شما ایده‌ ای بسیار جذاب در سر دارید و قرار است در یک جلسه، آن را با افراد مهمی به اشتراک بگذارید. یا اینکه اصلا قرار است در جمعی سخنرانی کنید و نظرات موافقی را جذب کنید. حال اگر نتوانید این گفتگو را به درستی آغاز کرده و آن را به پایان برسانید و یا اینکه در سخنرانی عدم اعتماد به نفس شما، کار دستتان دهد، احتمالا گام‌هایی به عقب برای رسیدن به اهداف خود، برمی‌دارید.

خوشبختانه راه‌های مختلفی برای افزایش اعتماد به نفس در گفتگو وجود دارد که نه تنها به دنیای کسب و کار، بلکه در سایر شرایط زندگی شخصی نیز می‌توان از آن‌ها استفاده نمود. اما این راه‌ها کدامند؟

۱. قبل از آغاز گفتگو، جملاتی را با خود تکرار کنید

یکی از راه‌های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو، این است که شما پیش از شروع به سخن گفتن، جملاتی که می‌خواهید بر زبان آورید را با خود تکرار کرده و آن‌ها را چندبار بازگو کنید. نگران نباشید، قرار نیست اتفاق بدی رخ دهد. در این حالت شما آغاز کار خود را با جملاتی صورت خواهید داد که می‌خواهید.

اگر نگرانید که موضوع بحث به چه صورت آغاز می‌شود، خود دست به کار شده و آغاز کننده گفتگو باشید. با این کار خیال شما از نحوه شروع گفتگو آسوده خواهد بود و این بقیه افراد هستند که باید خود را برای ادامه صحبت آماده کنند، نه شما.

 

راه های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو

 

۲. به خود ایمان داشته باشید

عزت نفس در اولین قدم، در درون انسان شکل می‌گیرد. به خود اطمینان داشته و خود را دوست بدارید. تا زمانی که به خود ایمان ندارید، نمی‌توانید اعتماد به نفس را در خود تقویت کنید. همواره به خود بگویید که هیچ کس بی‌عیب و بدون خطا نیست و شما هم جز همین دسته از افراد هستید. حتی موفق‌ترین افراد نیز طی زندگی خود، بارها مرتکب اشتباهات بزرگی شده‌اند و حتی نمی‌توانستند در جمع‌های کوچک، کلمه‌ای به زبان آورند. این‌ها را با خود تکرار کنید و ایمان به خود را تقویت نمایید.

 

 

۳. برای افزایش به نفس در گفتگو باید روی نقاط مثبت خود تمرکز کنید

عدم اعتماد به نفس، از نداشتن ایمان به خود سرچشمه می‌گیرد. افرادی که فکر می‌کنند هیچ چیز مثبتی برای ارائه ندارند، اغلب نمی‌توانند در گفتگو، سخنرانی و … به خوبی عمل کنند. برای افزایش اعتماد به نفس در گفتگو، روی نقاط مثبت خود تمرکز کنید. این را با خود تکرار کنید که شما هم ایده‌های جذابی برای مطرح کردن دارید و حتما سخنان شما نیز برای سایر افراد شنیدنی خواهد بود. مطمئنا شما نیز نقاط مثبتی در صحبت‌های خود دارید. پس حتما به آن‌ها تکیه کنید.

۴. در بحث و گفتگو مشارکت داشته باشید

گاهی برای فرار از فشارهای وارد شده در گفتگوها، برخی از افراد گوشه‌گیری را در جمع انتخاب می‌کنند. اما گوشه‌گیری نه تنها سبب افزایش اعتماد به نفس در گفتگو نخواهد شد، بلکه این حس را مستقیما به سایر افراد القا می‌کنید که شما در جمع احساس راحتی ندارید و قطعا از کمبود اعتماد به خود رنج می‌برید.

هیچ چیز بیشتر از این نمی‌تواند وجهه شما را در جمع‌های بزرگ و تجاری و حتی در دورهمی‌های صمیمی و دوستانه خراب کند. برای غلبه بر هراس در گفتگو، حتما در بجث مشارکت کنید. اگر ایده‌ای ندارید که به نظر جذاب برسد، با سوال پرسیدن درباره بحث پیش آمده، خود را مشتاق و درگیر صحبت‌ها نشان دهید. این کار می‌تواند به شما کمک بزرگی کند.

۵. با صدای رسا سخن بگویید

یکی از مهم‌ترین تمرین‌هایی که برای افزایش اعتماد به نفس در گفتگو باید انجام دهید، سخن گفتن با صدای رسا است. شیوا سخن گفتن، فارغ از اینکه اصلا چه می‌گویید، در وهله اول توجه همه افراد را به شما جلب می‌کند. درست برعکس، اگر آهسته و زیر لب سخن بگویید، ضعف شما نمایان می‌شود. برای غلبه بر این موضوع، رسا سخن گفتن را تمرین کنید. حتی پرسش یک سوال ساده، با صدای رسا و شیوا می‌تواند بسیار موثر باشد. چرا که خواهید دید سایرین به شما گوش می‌دهند.

 

 

افزایش اعتماد به نفس در گفتگو

 

۶. موضوعاتی که می‌خواهید درباره آن‌ها صحبت کنید را روی کاغذ بنویسید

اگر قرار است در یک جمع بزرگ و بسیار رسمی موضوعاتی را مطرح کنید که از فراموش شدن آن‌ها می‌ترسید، به جای راه دادن هراس به خود، آن‌ها را به تیتروار، روی کاغذی کوچک بنویسید و با خود به همراه داشته باشید. با این کار نه تنها به اعتماد به نفس خود خدشه‌ای وارد نمی‌سازید، بلکه با خیالی آسوده اطمینان خواهید داشت که هیچ نکته ای از قلم نمی‌افتد.

در جمع‌های خودمانی هم همواره به یاد داشته باشید که استرس به فراموش سپردن مواردی که می‌خواهید عنوان کنید، بیشتر شما را در ورطه فراموشی و استرس فرو می‌برد. آرام باشید و به خو اطمینان دهید که همه چیز به یاد شما خواهند ماند.

 

 

۷. مهارت‌های خود را در محیط‌های کم استرس توسعه دهید

لزومی ندارد که برای افزایش اعتماد به نفس در گفتگو، از محیط‌های پر استرس شروع کنید. در جمع‌های دوستانه و صمیمی سعی کنید روی مهارت‌هایی که دارید تمرکز کنید و آن‌ها را تقویت نمایید. فرصت‌هایی را برای خارج شدن از منطقه امن خود، ایجاد کرده و از آن‌ها استفاده کنید.

به دنبال افراد و محیط‌های کم استرسی باشید که به شما کمک می‌کنند تا مهارت‌های خود را در این زمینه تقویت نمایید. از نزدیکان خود بخواهید به شما بازخورد دهند تا شما بتوانید شیب پیشرفت و پا پسرفت خود را مشاهده کرده و در جهت رفع آن اقدامات لازم را انجام دهید.

۸. به منظور افزایش اعتماد به نفس در گفتگو از یک فرد خبره کمک بگیرید

افزایش اعتماد به نفس در گفتگو کار سختی نیست. کافی است شما از کسانی که به راحتی می‌توانند گفتگوهای خوبی را پیش ببرند، کمک بگیرید. مثلا می‌توانید از آن‌ها بپرسید که چگونه حین صحبت کردن، آرام و بدون استرس هستند. یا نه، می‌توانید رفتار آن‌ها را رصد کنید و از آن‌ها برای افزایش اعتماد به نفس خود استفاده نمایید.

 

راه های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو و سخنرانی های شما

 

۹. اول از همه مکالمه را تجسم کرده و سپس پیش بروید

به جای آنکه بدون فکر در مکالمه پیش بروید، خوب است تا در ابتدا آنچه که ممکن است در گفتگو پیش رود را در ذهن خود تجسم کنید و سپس صحبت خود را آغاز کنید. البته این کار کمی به تمرین نیاز دارد چرا که در هر لحظه نیاز است تا تجسم‌سازی کنید. با این کار رفته رفته دیگر نیاز به تجسم‌سازی نخواهید بود، چرا که بعد از تمرین می‌دانید که روند گفتگو به چه صورتی پیش می‌رود و شما می‌توانید با اعتماد به نفس کافی، صحبت‌های خود را بیان کرده و ایده‌هایتان را به اشتراک بگذارید.

۱۰. از شبه جملات کمک بگیرید

گاهی ممکن است در برخی از مکالمات، ناگهان کلمات و جملات از ذهن شما محو شوند. یکی از راه‌های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو این است که شما اجازه پریشان احوالی خود در این حالت نشوید. چاره چیست؟ در این شرایط خوب است تا از شبه جملات کمک بگیرید. چگونه؟ مثلا بگویید “من این‌طور فکر می‌کنم…”، ” من فکر می‌کنم این رخداد به این دلیل است که….” و … از این قبیل موارد که به شما فرصت بازیابی به جملات و کلمات را می‌دهند.

۱۱. بر واقعیات متمرکز شوید و نه احساسات

برای اینکه دیگران با نظرات، پیشنهادات و راه حل‌های شما همسو شوند، باید در نحوه برقراری ارتباط با آن‌ها منطقی و روراست باشید. اگر در جلسات مهم کاری هستید، روی آمار و ارقام درست تمرکز داشته باشید، با این کار شما هرگز به احساسات خود اجازه وارد شدن به این مکالمات مهم را نخواهید داد، چرا که سخنان شما کاملا حساب شده و صحیح هستند و جایی برای کمبود اعتماد به نفس باقی نمی‌ماند.

 

راه های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو و سخنرانی های شما

۱۲. به زبان بدن خود نیز توجه کنید

زبان بدن به شما در افزایش اعتماد به نفس در گفتگو کمک می‌کند. از دست‌ها و چشم‌های خود حین مکالمه کمک بگیرید. البته چرخاندن زیاد چشم‌ها، تکان دادن بی اندازه دست‌ها و … به این معنا نیست که شما اعتماد به نفس بالایی دارید. برعکس؛ با این کار شما نشان می‌دهید که روی ساده‌ترین جملات خود تسلط کافی ندارید. از دست‌های خود به اندازه‌ای کمک بگیرید که شما همانند رباتی که تنها جملاتی را حفظ کرده‌اند، جلوه نکنید. همچنین خوب است تا حین مکالمه، به چشم‌های افراد نگاه کنید. تاثیر نفوذ نگاه را دست کم نگیرید. (ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی) حتما لبخند روی لب‌های خود داشته باشید؛ لبخند زدن بزرگ‌ترین نشانه از داشتن اعتماد به نفس است.

 

 

سخن پایانی

بدون تردید همه ما در برهه‌ای از زندگی خود، ترس و اضطراب را حین سخن گفتن، چه در جمع‌های دوستانه و چه در جمع‌های بزرگ‌تر تجربه کرده‌ایم. حقیقت این است که صحبت کردن می‌تواند برای رسیدن به اهداف بسیار گره گشا باشد. پس به شما پیشنهاد می‌کنیم با استفاده از این راه‌های افزایش اعتماد به نفس در گفتگو، تکیه به خود را در مکالمه تقویت کنید تا بتوانید در این راستا به بهترین شکل ممکن عمل نمایید. توصیه می‌کنیم 10 تکنیک معاشرت در جمع را نیز مطالعه نمایید.

منبع: ستـــاره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *