سس بشامل یا سس سفید که اصالتی فرانسوی دارد، یکی از محبوبترین سسها در آشپزی است. اگرچه آرد و شیر مواد اصلی تشکیل دهنده این سس هستند، اما میتوانید خامه را جایگزین شیر کرده و سس بشامل بدون شیر تهیه کنید.
جالبز | دسته آشپزی – همانطور که میدانید، سس بشامل یا سس سفید از آرد سفید و شیر تهیه میشود، اما روش دیگری نیز برای تهیه این سس وجود دارد. سس بشامل بدون شیر نیز قابل تهیه است، برای این منظور شیر را با خامه جایگزین کنید. سسها نقش مهمی در خوش رنگ و طعم کردن غذاها دارند، از اینرو هنگام آشپزی باید به آنها توجه بسیاری کرد. اگر از چاشنیها یا سسهایی خوشمزه و مناسب برای هر غذایی استفاده کنید، میتوانید طعمی بی نظیر و شگفت انگیز را خلق کنید.
طرز تهیه سس بشامل بدون شیر با خامه
به منظور تهیه این سس به ۱۰ دقیقه زمان و مواد اولیهای که در جدول زیر مشاهده میکنید، زیر نیاز خواهید داشت.
مواد لازم | |
آرد | 2 قاشق غذاخوری |
کره | 50 گرم |
خامه | یک پیمانه |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- کره را ذوب کنید.
- آرد را به آن اضافه و تفت دهید تا بومی خامی آرد گرفته شود.
- سپس نمک و فلفل را اضافه نمایید.
- اکنون آرد و کره را از روی حرارت بردارید و خامه را به آن اضافه کنید و بهم بزنید.
چند نکته:
- توجه داشته باشید که آرد نباید تیره شود و بسوزد.
- هیچگاه وقتی سس روی شعله اجاق گاز است به آن خامه اضافه نکنید، زیرا خامه بریده میشود. خامهای که بریده شود، فاسده بوده و قابل خوردن نیست.
این سس به دلیل وجود خامه مانند سس سفید اصلی کاربردی نیست، زیرا خامه نباید زیاد حرارت ببیند. به همین دلیل در ادامه طرز تهیه سس سفید اصلی شرح داده می شود.
طرز تهیه سس بشامل با شیر
به منظور تهیه دو پیمانه سس سفید، به ۲۰ الی ۳۰ دقیقه زمان و مواد اولیه زیر نیاز دارید.
مواد لازم | |
کره | 100 گرم |
آرد سفید | 4 قاشق سوپخوری سرخالی |
شیر | 4 دسی لیتر |
پیاز رنده شده نرم | 2 قاشق سوپخوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
روش تهیه:
- کره را در یک ماهیتابه ذوب کنید.
- سپس پیاز رنده شده را اضافه نمایید.
- زمانی که پیازها اندکی طلایی شدند، آرد را اضافه کرده و مرتب بهم بزنید تا بوی خامی آرد از بین برود.
- سپس حرارت را کاهش دهید و شیر را به تدریج اضافه کنید. زمانی که شیر را اضافه می کنید، باید دائما سس را بهم بزنید تا آرد گلوله نشود.
- آنقدر بهم بزنید تا سس به جوش آمده و اندکی غلیظ شود.

سس سفید آماده شده است. گاهی برای خوشمزهتر شدن سس، یک لیوان آب گوشت یا مرغ بدون چربی نیز برای تهیه آن استفاده میشود. به این ترتیب که پس از اضافه کردن شیر، یک لیوان آب گوشت یا مرغ نیز اضافه کنید، باقی مراحل همانند قبل است. فقط در این صورت باید ۵ قاشق سوپخوری سرخالی آرد اضافه کنید.
سس سفید کاربردهای فراوانی برای تهیه غذا از جمله لازانیا و پاستا دارد. اگر طعم شیر را در این سس دوست ندارید، همانطور که مطالعه کردید میتوانید سس بشامل بدون شیر نیز تهیه کنید. البته این نکته را در ذهن داشته باشید که سس سفیدی که با استفاده از خامه تهیه میشود، نباید در غذاهایی مانند لازانیا استفاده شود، زیرا لازانیا مدت زمانی حدود ۴۰ دقیقه باید در فر باشد تا آماده گردد، اما اگر خامه این مدت حرارت ببیند، فاسد خواهد شد.
منبع: ستـــاره