دارو‌های پنتوپرازول و امپرازول برای مهار ترشح اسید معده تجویز می‌شوند و طی یک دوره درمان ۸ هفته‌ای، ریفلاکس دستگاه گوارش و التهاب مری را تسکین می‌بخشند. عمده تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در برخی عوارض جانبی، دوز مصرفی و فرمولاسیون این دو داروست.

تفاوت پنتوپرازول با امپرازول؛ کدام یک بهتر است؟

 

جالبز | دسته سلامت – پنتوپرازول و امپرازول دو داروی مهارکننده پمپ پروتون (داروی سوزش معده) هستند که برای درمان مشکلات گوارشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر دو دارو برای کاهش اسید معده و در نتیجه جلوگیری از ریفلاکس معده و التهاب مری تجویز می‌شوند و اساس کار آن‌ها، مهار ترشح اسید معده است. در حالی که پنتوپرازول و امپرازول به ظاهر مشابه بوده هستند؛ اما تفاوت‌هایی نیز دارند. در این مقاله به بررسی تفاوت پنتوپرازول با امپرازول و البته شباهت‌های این دو دارو می‌پردازیم. با ما همراه باشید.


در این مطلب بخوانید:

  • اساسی‌ترین تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در چیست؟
  • موارد مصرف پنتوپرازول و امپرازول
  • کدام یک موثرترند؟
  • تفاوت در عوارض جانبی
  • تفاوت در تداخل‌های دارویی
  • هشدارهای مهم

اساسی‌ترین تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در چیست؟

  • پنتوپرازول نام عمومی داروی پروتونیکس بوده و در حال حاضر فقط با نسخه قابل تهیه است.
  • این دارو طی ۸ هفته استفاده، بیماری ریفلاکس معده و التهاب مری را در بزرگسالان و کودکان بالای ۵ سال برطرف می‌کند.
  • پنتوپرازول در اشکال قرص و تعلیق مایع قابل تهیه است. همچنین ممکن است به عنوان یک تزریق داخل وریدی (IV) در بیمارستان یا کلینیک دریافت شود.
  • امپرازول با نام تجاری پریلوسک شناخته می‌شود و می‌توان آن را با نسخه یا بدون نسخه خریداری کرد.
  • امپرازول علاوه بر درمان ریفلاکس معده و التهاب مری، قادر است زخم اثنی عشر، عفونت‌های هلیکوباکتر پیلوری و زخم معده را نیز درمان کند.
  • این دارو ریفلاکس معده و التهاب مری را در بزرگسالان و کودکان بالای ۱ سال درمان خواهد کرد.
  • این کپسول در قالب قرص و تعلیق مایع قابل تهیه است.

 

 پنتوپرازولامپرازول
دسته بندی داروییمهارکننده پمپ پروتونمهارکننده پمپ پروتون
نام تجاریپروتونیکسپریلوسک
اشکال دارویی

قرص خوراکی

تعلیق مایع

تزریق وریدی IV

قرص خوراکی

کپسول خوراکی

تعلیق مایع

تزریق وریدی IV

دوز استاندارد۴۰ میلی گرم یکبار در روز۲۰ میلی گرم یکبار در روز
دوره درمانتا ۸ هفته۴ تا ۸ هفته
سن مصرفبزرگسالان و کودکان بالای ۵ سالبزرگسالان و کودکان بالای ۱ سال

 

موارد مصرف پنتوپرازول و امپرازول

پنتوپرازول و امپرازول هر دو برای درمان سوزش سر دل (معده) ناشی از ریفلاکس دستگاه گوارش و التهاب مری مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر دو این داروها نسبت به آنتی‌اسیدهای معمولی مانند مسدودکننده‌های ‌هیستامین قوی‌تر هستند و برای دوره درمان زیر ۸ هفته تجویز می‌شوند. پنتوپرازول و امپرازول فشار خون بالا که به تولید بیش از حد اسید معده منجر می‌شود را درمان می‌کنند. همچنین قادرند زخم اثنی عشر، زخم معده و سایر زخم‌های گوارشی را نیز درمان کنند. از سایر موارد مصرف این دو دارو می‌توان به زخم و مری بارت (تغییر بافت قسمت انتهایی مری) ناشی از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی اشاره کرد.

 

 پنتوپرازول امپرازول
بیماری ریفلاکس معدهبلهبله
التهاب مری (ازوفاژیت)بلهبله
هایپرسکرتوریبلهبله
زخم اثنی عشرروی بسته بندی نوشته نشدهبله
زخم معدهروی بسته بندی نوشته نشدهبله
عفونت هلیکو باکتر پیلوریروی بسته بندی نوشته نشدهبله
ازوفاژیت بارتروی بسته بندی نوشته نشدهروی بسته بندی نوشته نشده
سوء هاضمهروی بسته بندی نوشته نشدهروی بسته بندی نوشته نشده
زخم ناشی از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدیروی بسته بندی نوشته نشدهروی بسته بندی نوشته نشده

 

کدام یک موثرترند؟ پنتوپرازول یا امپرازول؟

در آزمایشات و تحقیقات انجام شده، اثربخشی پنتوپرازول یا امپرازول تقریباً به یک اندازه برآورد شده است. هرچند یک مطالعه نشان داد که پنتوپرازول در درمان زخم معده مؤثرتر از امپرازول عمل می‌کند؛ اما در حالت کلی هر دو دارو در موارد مصرف ذکر شده تأثیرگذار بوده و صرفاً بسته به شرایط درمانی و هزینه دارو، ممکن است یکی ارجح باشد. برای انتخاب بهترین مورد با توجه به شرایط خود، با پزشک معالج مشورت کنید.

پنتوپرازول موثرتر است یا امپرازول؟

 

تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در عوارض جانبی

پنتوپرازول و امپرازول هر دو به‌طور بالقوه با عوارض جانبی از جمله سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ همراه هستند. سایر عوارض جانبی مانند اسهال، یبوست، درد شکم و معده، نفخ یا خروج گاز معده از سایر عوارض جانبی این دو دارو به شمار می‌روند. عوارض جانبی امپرازول گاهی شامل بازگشت اسید معده، کمردرد و سرفه است.

بررسی این عوارض جانبی در پنتوپرازول هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است.

 پنتوپرازول امپرازول
 آیا موجب می‌شود؟احتمال آیا موجب می‌شود؟احتمال
سردردبله۱۲.۲٪بله۷٪
حالت تهوعبله۷٪بله۴٪
اسهالبله۸.۸٪بله۴٪
یبوستبلهکمتر از ۲٪بله۲٪
درد شکمبله ۶.۲٪بله۵٪
استفراغبله۴.۳٪بله۳٪
نفخ شکمبله۳.۹٪بله۳٪
سرگیجهبله۳٪بله۲٪
درد مفاصلبله۲.۸٪بلهنامشخص
بثورات پوستیبلهکمتر از ۲٪بله۲٪
بازگشت اسیدخیربله۲٪
عفونت دستگاه تنفسی فوقانیبلهنامشخصبله۲٪
ضعف / کمبود انرژیبلهنامشخصبله۱٪
درد کمرخیربله۱٪
سرفهخیربله۱٪


تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در تداخل‌های دارویی

  • پنتوپرازول و امپرازول با داروهای ضدویروسی مانند ریلپیویرین، آتازاناویر و ساکویی ناویر ناسازگار هستند و مصرف این داروها در کنار هم تأثیر داروی ضدویروسی را تغییر داده و میزان سمی بودن آن را افزایش می‌دهد.
  • مصرف پنتوپرازول یا امپرازول با وارفارین می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و باید از مصرف آن‌ها به طور هم‌زمان خودداری شود. همچنین داروی کلوپیدوگرل ممکن است تحت تأثیر پانتوپرازول قرار نگیرد؛ اما باید از مصرف آن در کنار امپرازول پرهیز کرد.
  • پنتوپرازول و امپرازول با متوترکسات (داروی ضد متابولیت) ناسازگار بوده و مصرف هم‌زمان آن‌ها، خطر عوارض جانبی را افزایش می‌دهد.
  • پنتوپرازول و امپرازول نباید با کلرید آهن و سایر داروهایی که برای جذب به اسید معده نیاز دارند، هم‌زمان مصرف شود. سایر داروهایی که برای جذب به اسید معده نیاز دارند، عبارت‌اند از داروهای شیمی‌درمانی مانند ارلوتینیب و دزاتینیب و ضد قارچ‌هایی مانند کتوکونازول و ایتراکونازول.
  • البته برخی دیگر از این داروها از جمله فنیتوئین، سیتالوپرام و دیازپام ناسازگاری جدی با پنتوپرازول نشان نداده‌اند؛ اما در هر صورت مهم است که پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

نکته: داروهای مهارکننده پمپ پروتون از جمله پنتوپرازول و امپرازول نتایج برخی از آزمایش‌ها مثل تست ادراری تشخيص سريع حشيش را تغییر می‌دهند.

 

هشدارهای مهم

  • پنتوپرازول و امپرازول برای استفاده طولانی مدت توصیه نمی‌شود. استفاده طولانی مدت با افزایش خطر شکستگی استخوان همراه است. در صورت ابتلا به پوکی استخوان دارید، با مشورت پزشک مصرف این داروها را محدود کنید.
  • برخی داده‌ها نشان داده‌اند كه این داروها خطر بروز مشکلات قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سكته مغزی را افزایش می‌دهند.
  • از آنجا که پنتوپرازول و امپرازول هر دو در کبد پردازش می‌شوند، بهتر است مصرف آن در افراد مبتلا به اختلالات کبدی مدیریت شود.
  • هر دو دارو خطر ابتلا به یک بیماری نادر خود ایمنی به نام لوپوس اریتماتوز سیستمیک را افزایش می‌دهند.
  • درمان با داروهای مهارکننده پمپ پروتون، بیمار را در معرض اسهال ناشی از عفونت کلستریدیوم دیفیسیل قرار می‌دهد.
  • پنتوپرازول و امپرازول می‌توانند به جنین در شکم مادر آسیب برساند. بارداری و شیردهی را به پزشک معالج اطلاع دهید.

 

داروی ترشح اسید معده

 

کلام آخر

پنتوپرازول و امپرازول هر دو در یک طبقه‌بندی دارویی قرار دارند و موارد مصرف آن‌ها تقریباً مشابه است؛ با این حال در شرایط مختلف و با توجه به وضعیت فرد یکی از آن‌ها به تشخیص پزشک تجویز می‌شود. علی‌رغم تمام شباهت‌های ذکر شده، این دو دارو تفاوت‌هایی دارند که در این مقاله به آن‌ها پرداختیم. توجه داشته باشید که این دو دارو در دوزهای متفاوت تجویز و مصرف می‌شوند. در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر در بارداری با رفلاکس معده دست و پنجه نرم می‌کنید، با علت بروز و روش‌ های درمان سوزش معده در بارداری آشنا شوید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود یا شما اطلاعات بیشتری در زمینه تفاوت پنتوپرازول با امپرازول دارید، دانسته‌های خود را با ما و دیگر همراهان جالبز به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاس‌گزاریم.

 

برگرفته از: singlecare

منبع: ستـــاره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *