دنیای خودرو/ دایس: در این موقعیت تصمیم مشخصی وجود دارد که باید اتخاذ کنیم: اینکه آیا میخواهیم محصولی عرضه کنیم که از نرمافزارها به عنوان طرف ثالثی استفاده کنیم که خودروها را کنترل میکنند یا اینکه میخواهیم ماشینها را به ابزاری ارزشمند تبدیل کنیم که از اینترنت اشیا بهره میبرند؟
فولکس واگن در بزنگاه حساسی قرار دارد. از یک سو توانسته با بحران همه گیری کرونا نسبتا خوب مواجه شود اما از سوی دیگر با نگرانیهای مربوط به قرنطینه دوباره اتحادیه اروپا برای پایین آوردن میزان ابتلا به این بیماری روبهرو است. همچنین این خودروساز آلمانی مدلهای الکتریکی متنوعی را با برند ID به بازار فرستاده اما در مصاف با رقیب آمریکاییاش یعنی تسلا حسابی عقب است.
علاوه بر این ها این شرکت تولید گسترده و انبوهی دارد اما باید نسبت به نصب و استفاده از نرمافزارهای جدید در محصولاتش تجدید نظر کند. همین مساله آخر باعث شده که هربرت دایس مدیرعامل فولکسواگن بیش از ۶۳۵ هزار تن از کارکنان این شرکت را روانه خانههایشان کند.
گذار از سوی تولید خودروهای سنتی به سمت خودروهای مجهز به نرمافزارهای پیشرفته می تواند برای خودروسازان بزرگ با خط تولیدهای گسترده به بزرگترین چالش بدل شود و به گفته برخی حتا تولید آنها را مختل کند. اصلا بعید نیست خودروسازانی که راهبردی اشتباه را در پیش میگیرند با سرنوشت نوکیا روبهرو شوند که به خاطر سازگار نشدن با پیشرفتهای فناورانه از قافله عقب ماند.
دایس مدیرعامل ۶۲ ساله فولکسواگن در گفتوگو با نشریه بلومبرگ گفته: «احتمالا نوکیا مثال خوبی برای نشان دادن این موضوع است که اگر تغییر با سرعت انجام نگیرد چه اتفاقی میتواند بیافتد و شما نجات پیدا نخواهید کرد».
در این گفتوگوی جدید هربرت دایس با بلومبرگ مسائل مختلف روز از کووید-۱۹ تا رئیس جمهور جدید آمریکا و افزایش خودروهای برقی مطرح شده است.
همهگیری کرونا چه تاثیری بر فولکسواگن گذاشته است؟
ما خیلی مراقب و در عین حال نگران هستیم زیرا موارد ابتلا به این ویروس در سراسر جهان دوباره در حال افزایش است. در حال حاضر ما بهتر از موج اول برای رویارویی با کووید آمادگی داریم زیرا تستهای بسیار زیادی میگیریم. مثلا فقط همینجا در ولفسبورگ (مقر فولکسواگن) ما روزانه ظرفیت گرفتن ۲ هزار تست را داریم. در نتیجه در تلاشیم تا اگر موردی پیدا شد همه چیز را تحت کنترل داشته باشیم. میخواهیم مطمئن باشیم که افراد با اطمینان خاطر به محل کار خود بیایند.
چطور میتوانید با این همه نگرانی که در اطرافتان است کارکنانتان را متمرکز روی اهداف بلند مدت شرکت نگه دارید؟
همه کمابیش در حال حاضر به این فکر میکنند که بالاخره تکلیف کووید چه میشود، اما در بلند مدت تغییرات اقلیمی بزرگترین تغییری است که گریبان بشر را گرفته و به نظر من هیچکس نمیتواند آن را نادیده بگیرد. حتا در رابطه با کووید هم دیدیم که توجه بیشتری به خودروهای برقی جلب شد و با در نظر داشتن تغییرات اقلیمی جوامع بیشتر برای تغییر آماده شدهاند. هر دو موضوع در ذهن ما وجود دارد، در کوتاه مدت کووید و در بلند مدت تغییرات اقلیمی.
فولکسواگن سازمانی عریض و طویل با منافع بسیار زیاد و گوناگون است. چطور میتوانید فولکسواگن را در مواجهه با تغییرات چابکتر و آمادهتر نگه دارید؟
ما با دو گذار روبهور هستیم: اولی تغییر پیشرانهها و الکتریکیشدن ماشینهاست و ما به خوبی برای این تغییر آماده شدهایم. در همین راستا ظرفیت تولید باتری را افزایش دادهایم و برخی از کارخانهها را تماما به تولید ماشینهای برقی اختصاص دادهایم. امروز دشوار میتوان برای رد تولید خودروهای برقی تصمیمی گرفت. اما تغییر بزرگتری که صنعت خودروسازی با آن روبهرو خواهد بود این است که ماشینها بیشتر و بیشتر به نرمافزارها وابسته میشوند و در نتیجه جمعآوری دادهها و سپس ایجاد هوش مصنوعی بر اساس آنها در کنار اطلاعات درباره رانندهها، شرایط جاده، ایمنی و غیره باری سنگین را بر دوش خودروسازان میگذارد. در این موقعیت تصمیم مشخصی وجود دارد که باید اتخاذ کنیم: اینکه آیا میخواهیم محصولی عرضه کنیم که از نرمافزارها به عنوان طرف ثالثی استفاده کنیم که خودروها را کنترل میکنند یا اینکه میخواهیم ماشینها را به ابزاری ارزشمند تبدیل کنیم که از اینترنت اشیا بهره میبرند؟ اینها چیزهایی هستند که ما پیشتر به آن دسترسی نداشتیم اما ظرف یکی دو سال گذشته شروع به ساخت آنها کردهایم هرچند هنوز تا رسیدن بهشان راهی طولانی را در پیش داریم.
برای رسیدن به چنین مرحلهای آیا خودروسازان به سیستمهای عامل مخصوص خود احتیاج دارند؟
بله، برای اینکه بتوانیم به شکلی واقعی یک خودرو را کنترل کنیم، سرنشنینان آن را در وضعیتی ایمن نگه داریم، خودروها را به رایانش ابری متصل کنیم و تمام اطلاعات را از ابر (cloud) به ماشین منتقل کنیم به سیستم عامل مخصوص خود احتیاج خواهیم داشت و خواسته ما این است که مالکیت تمام این فرایند را در دست داشته باشیم. این به مغز ماشین بدل خواهد شد و میخواهیم آن را به دیگران نیز بدهیم. احتمالا ظرف ۵ تا ۱۰ سال آینده ما رقابتیترین مسابقه و سرنوشتسازترین نقطه را در تاریخ صنعت خودروسازی تجربه خواهیم کرد.
شما تسلا را یک رقیب خواندید. آیا به آنها به چشم یک همکار بالقوه نیز نگاه میکنید؟ به نظر میرسد رابطه بسیار دوستانهای ایلان ماسک دارید.
ما فکر میکنیم که تسلا رقیب بسیار مهمی است برای اینکه ماسک دارد صنعت خودروسازی را به جلو میکشد. او که با یک پیشزمینه در طراحی نرمافزار آمده قابلیتهایی دارد که هنوز جای رشد و توسعه دارند. او برای همه ما یک مرجع است. اگر به آینده خودروسازی نگاه کنیم میبینیم که خودروها برقی شدهاند و همگی ابزارهایی متصل به اینترنت هستند. ما مزایایی را نسبت به تسلا داریم. اگر شما یک پورشه تایکان یا ای-ترون را برانید کیفیتی کاملا لوکس را تجربه خواهید کرد. ما میخواهیم به تسلا نزدیک شویم و در برخی حوزهها حتا از آن جلو بزنیم. وقتی کار به رهبری بازار میکشد، میبینیم که این رقابت هنوز حسابی جای کار دارد.
در روزهای آتی جلسه سالانه هیات نظارت فولکسواگن برگزار و در آن درباره اهداف میانمدت این شرکت تصمیمگیری میشود. آیا در این جلسه قرار است درباره کاهش سرمایهگذاریها هم تصمیمی بگیرید؟
همهگیری کرونا تاثیر قابل ملاحظهای بر ما داشته است. تا اینجا از تولید چندین میلیون خودرو عقب افتادهایم بنابرین باید خودمان را با این شرایط وفق دهیم. اما ما به هیچ وجه از مسیرمان در راه توسعه فناوری عقبنشینی نخواهیم کرد. سرمایه گذاری در نرمافزار و فناوری خودران افزایش خواهد داشت. سرمایهگذاری در خودروهای برقی هم بیشتر خواهد شد. اما بله ما فشار بیشتری را به پیچیدگی و تنوع گستره محصولاتمان خواهیم کرد. معلوم است که نمیتوانیم در همه زمینهها کار کنیم.
شما موفقیت خودتان را چه طور ارزیابی میکنید؟
به باور من ما آمادهترین شرکت خودروسازی برای عصر خودروهای برقی هستایم. اروپا یکی از اصلیترین قطبها برای الکتریکیسازی صنعت خودروسازی خواهد بود و ما هم برای این کاملا آماده هستیم و به همین خاطر من خیلی خوشحال هستم. شما باید یک مدیر خودرویی را با اتفاقاتی که از الآن تا دستکم سه یا شاید چهار سال دیگر در شرکتش میافتد ارزیابی کنید. من کاملا خوشبین هستم که دو-سه سال آتی سالهای بسیار مثبت و سازندهای برای گروه خودروسازی فولکسواگن خواهد بود. مهمترین مساله مدیریت کردن امور در مسیر این گذار است. امیدوارم تا سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ وقتی که خودروها واقعا به ابزارهایی اینترنتی بدل شدند و شروع به راندن خود کردند بتوانیم تصمیمهای درستی بگیریم.
ریاست جمهور ترامپ یا بایدن چه تاثیری بر برنامهریزی شما خواهد داشت؟
خب دموکراتهای برنامههای متفاوتی خواهند داشت و رهبری ترامپ هم کاملا متفاوت است. یک برنامهریزی دموکرات میتواند سازگاری بیشتری با راهبردهای ما در سطح جهانی ما داشته باشد که مبارزه با تغییرات اقلیمی و توسعه محصولات برقی است.