عدس از حبوبات پرطرفدار است که می تواند کالری، پروتئین و مواد معدنی مورد نیاز بدن به ویژه آهن را تامین کند. کالری عدس در هر ۱۰۰ گرم عدس خام ۳۵۳ کالری و در هر ۱۰۰ گرم عدس پخته ۱۱۶ کالری است.

جالبز | دسته سلامت – عدس در اندازه و رنگهای مختلفی در بازار موجود است، احتمالا تا کنون عدسهای سبز رنگ یا قهوهای را در قفسههای مواد غذایی دیدهاید، اما انواع دیگری از عدس از جمله عدس قرمز، نارنجی، زرد و سیاه نیز وجود دارد. عدسها به دلیل عمر طولانی، ارزش غذایی بالا، طعم و عطر مطلوب، کاربرد زیادی در آشپزی دارند و از آنها برای تهیه سالاد، سوپ، عدسی و بسیاری دیگری از غذاها استفاده میشود. عدس مقدار زیادی فیبر و کربوهیدرات دارد و میزان چربی آن پایین است و به دلیل شاخص گلسیمی (سرعت تبدیل کربوهیدرات به قند در بدن) پایینی که دارد برای رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت مناسب است. ما در این مطلب به بررسی کالری عدس و ارزش غذایی آن در شکلهای مختلف میپردازیم.
در صورتی که بخش خاصی از مطلب کالری عدس مدنظر شماست، با انتخاب عناوینی که در فهرست موضوعی زیر ارائه شدهاند، به موضوع دلخواه خود برسید.
- کالری عدس خام
- عدس آبپز
- عدس پخته با روغن
- کالری عدسی با کمی روغن
- عدس پلو
- کالری جوانه عدس
کالری عدس خام
ارزش غذایی عدس خام | |||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک لیوان | یک قاشق غذاخوری |
کالری | ۳۵۳ | ۶۷۸ | ۴۲ |
چربی کل | ۱/۰۶ گرم | ۲/۰۴ گرم | ۰/۱۳ گرم |
اسید چرب اشباع | ۰/۱۶ گرم | ۰/۳ گرم | ۰/۰۲ گرم |
اسید چرب چند غیر اشباع | ۰/۵۲ گرم | ۱ گرم | ۰/۰۶ گرم |
اسید چرب تک غیر اشباع | ۰/۱۹ گرم | ۰/۳۷ گرم | ۰/۰۲ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم | ۰ میلی گرم | ۰ میلی گرم |
کربوهیدرات کل | ۶۰/۱ گرم | ۱۱۵/۳۵ گرم | ۷/۲ گرم |
فیبر | ۳۰/۵ گرم | ۵۸/۶ گرم | ۳/۷ گرم |
قند | ۲/۰۳ گرم | ۳/۹ گرم | ۰/۲۴ گرم |
پروتئین | ۲۵/۸ گرم | ۴۹/۵۴ گرم | ۳/۱ گرم |
کلسیم | ۵۶ میلی گرم | ۱۰۸ میلی گرم | ۷ میلی گرم |
آهن | ۷/۵۴ میلی گرم | ۱۴/۴۸ میلی گرم | ۰/۹ میلی گرم |
پتاسیم | ۹۵۵ میلی گرم | ۱۸۳۴ میلی گرم | ۱۱۵ میلی گرم |

کالری عدس پخته بدون روغن (آبپز)
ارزش غذایی عدس پخته بدون روغن | ||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک لیوان |
کالری | ۱۱۶ | ۲۳۰ |
چربی کل | ۰/۳۸ گرم | ۰/۷۵ گرم |
اسید چرب اشباع | ۰/۰۵ گرم | ۰/۱گرم |
اسید چرب چند غیر اشباع | ۰/۱۷ گرم | ۰/۳۵ گرم |
اسید چرب تک غیر اشباع | ۰/۰۶ گرم | ۰/۱۳ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم | ۰ میلی گرم |
کربوهیدرات کل | ۲۰/۱۳ گرم | ۳۹/۸۶ گرم |
فیبر | ۷/۹ گرم | ۱۵/۶ گرم |
قند | ۱/۸ گرم | ۳/۵۶ گرم |
پروتئین | ۹/۰۲ گرم | ۱۷/۸۶ گرم |
کلسیم | ۱۹ میلی گرم | ۳۸ میلی گرم |
آهن | ۳/۳۳ میلی گرم | ۶/۵۹ میلی گرم |
پتاسیم | ۳۶۹ میلی گرم | ۷۳۱ میلی گرم |
کالری عدس پخته با روغن
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم عدس پخته با روغن | ||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک لیوان |
کالری | ۱۶۵ | ۳۲۳ |
چربی کل | ۶/۷۶ گرم | ۱۳/۲۵ گرم |
اسید چرب اشباع | ۰/۸۶ گرم | ۱/۶۸ گرم |
اسید چرب چند غیر اشباع | ۳/۳۱ گرم | ۶/۵ گرم |
اسید چرب تک غیر اشباع | ۲/۲۲ گرم | ۴/۳۵ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم | ۰ میلی گرم |
کربوهیدرات کل | ۱۸/۷۳ گرم | ۳۶/۷۱ گرم |
فیبر | ۷/۴ گرم | ۱۴/۵ گرم |
قند | ۱/۶۸ گرم | ۳/۳ گرم |
پروتئین | ۸/۳۹ گرم | ۱۶/۴۴ گرم |
کلسیم | ۱۸ میلی گرم | ۳۵ میلی گرم |
آهن | ۳/۱ میلی گرم | ۶/۰۸ میلی گرم |
پتاسیم | ۳۴۳ میلی گرم | ۶۷۲ میلی گرم |
کالری عدسی با کمی روغن
ارزش غذایی عدسی | ||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک لیوان |
کالری | ۳۳۱ | ۱۸۵ |
کربوهیدرات | ۲۰ گرم | ۱۱ گرم |
پروتئین | ۹ گرم | ۴/۹۵ گرم |
چربی | ۱۴/۵ گرم | ۷/۹۸ گرم |
طرز تهیه عدسی
کالری عدس پلو
ارزش غذایی عدس پلو | |||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک کفگیر | یک قاشق غذاخوری |
کالری | ۲۲۵ | ۲۵۰ | ۳۶ |
کربوهیدرات | ۱۶ گرم | ۱۷/۹۲ گرم | ۲/۵۶ گرم |
پروتئین | ۵ گرم | ۵/۶ گرم | ۰/۸ گرم |
چربی | ۴ گرم | ۴/۴۸ گرم | ۰/۶۴ گرم |
کالری جوانه عدس
ارزش غذایی جوانه عدس | ||
مقدار | ۱۰۰ گرم | یک لیوان |
کالری | ۱۰۶ | ۸۲ |
چربی کل | ۰/۵۵ گرم | ۰/۴۲ گرم |
اسید چرب اشباع | ۰/۰۶ گرم | ۰/۰۴ گرم |
اسید چرب چند غیر اشباع | ۰/۲۲ گرم | ۰/۱۷ گرم |
اسید چرب تک غیر اشباع | ۰/۱ گرم | ۰/۰۸ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم | ۰ میلی گرم |
کربوهیدرات کل | ۲۲/۱۴ گرم | ۱۷/۰۵ گرم |
پروتئین | ۸/۹۶ گرم | ۶/۹ گرم |
کلسیم | ۲۵ میلی گرم | ۱۹ میلی گرم |
آهن | ۳/۲۱ میلی گرم | ۲/۴۷ میلی گرم |
پتاسیم | ۳۲۲ میلی گرم | ۲۴۸ میلی گرم |

انواع مختلف عدس و کاربرد آنها در آشپزی
- عدس سبز: عدس سبز شناخته شدهترین گونه عدسها در کشور ماست، از این نوع عدس برای تهیه آش و عدس پلو استفاده میشود.
- عدس زرد: عدس زرد در واقع همان عدس سبز است که پوست آن جدا شده است، از این عدس برای تهیه انواع سوپ و خوراک استفاده میشود.
- عدس قهوه ای: عدس قهوهای در کشور ما به ندرت کشت میشود، عدس قهوهای نسبت به عدسهای دیگر سریعتر پخته میشود.
- عدس قرمز: این عدس از پوست کندن عدس قهوهای به دست میآید، عدس قرمز نارنجی رنگ است، البته بعد از پختن رنگش تغییر میکند و کم رنگتر میشود. عدس قرمز نسبت به عدس قهوهای تلخی کمتری دارد و از آن برای پختن سوپ عدس قرمز استفاده میشود.
- عدس سیاه: اندازه عدس سیاه تقریبا ۵ میلیمتر است، پخت این عدس بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان لازم دارد، این عدس بعد از پخته شدن رنگش به سبز پررنگ متمایل میشود. از این عدس برای تهیه سوپ و تزئین غذا در کنار عدس قرمز استفاده میشود.
خواص عدس
برخی از خواص عدس برای سلامتی عبارتند از:
- کاهش کلسترول: عدس دارای مقداری فیبر محلول است و میتواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد.
- تنظیم قند خون: شاخص گلسیمی عدس کمتر از ۵۵ است و به تنظیم قند خون کمک میکند.
- پیشگیری از دیابت: عدس به دلیل فیبر بالایی که دارد جذب قند را کاهش میدهد و در پیشگیری از دیابت موثر است.
- پیشگیری از یبوست: یبوست در اثر کمبود فیبر در بدن به وجود میآید، عدس فیبر مورد نیاز بدن را تامین میکند و حرکت غذاها در دستگاه گوارش را بهبود میبخشد.
- کاهش وزن: کالری عدس از طریق کربوهیدراتها تامین میشود و میزان چربی آن کم است، بنابراین خوردن عدس منجر به اضافه وزن نمیشود.
- پیشگیری از سرطان: عدس مقادیری آنتی اکسیدان دارد، از اینرو مصرف آن برای پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان سینه و سرطان پروستات مفید است.
- پیشگیری از کم خونی: عدس میتواند آهن مورد نیاز برای تولید گلبولهای قرمز خون را فراهم کند.
- کاهش فشار خون: پتاسیم موجود در اثر به کنترل و کاهش فشار خون کمک میکند.
- تقویت سیستم ایمنی: عدس به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
- بهبود سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر: منیزیم موجود در عدس به بازسازی سلولهای مغز کمک میکند.
فعالیت های مورد نیاز برای سوزاندن ۱۰۰ کالری عدس
برای سوزاندن ۱۰۰ کالری عدس میتوانید فعالیتهای زیر را انجام دهید:
- بالا رفتن و پایین آمدن معمولی از پله ← ۱۱ دقیقه
- سونا ← ۱۵ دقیقه
- فوتبال ← ۱۳ دقیقه
- والیبال ← ۲۶ دقیقه
- کوهنوردی ← ۱۵ دقیقه
سخن آخر
اگر چه انواع مختلفی از عدس وجود دارد، اما ارزش غذایی و کالری آنها تقریبا مشابه است. هر ۱۰۰ گرم عدس خام ۳۵۳ کالری و هر ۱۰۰ گرم عدس پخته بدون روغن ۱۱۶ کالری دارد. میزان دقیق کالری غذاهایی همچون عدسی و عدس پلو باتوجه به میزان موادی که برای تهیه آنها به کار میرود، متغیر است. عدس به دلیل شاخص گلسیمی پایین و چربی کمی که دارد از مواد غذایی سالم حتی برای افراد مبتلا به دیابت به شمار میآید، با این وجود مصرف بیش از حد عدس ممکن است باعث نفخ و مشکلات گوارشی شود، همچنین بیماران کلیوی باید از مصرف بیش از اندازه عدس اجتناب کنند. نظر شما چیست؟ آیا از کالری سایر غذاها که با عدس پخته میشوند، اطلاع دارید؟ فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را در بخش “ارسال نظر” با ما و مخاطبان جالبز در میان بگذارید.
منبع: ستـــاره