عدس از حبوبات پرطرفدار است که می تواند کالری، پروتئین و مواد معدنی مورد نیاز بدن به ویژه آهن را تامین کند. کالری عدس در هر ۱۰۰ گرم عدس خام ۳۵۳ کالری و در هر ۱۰۰ گرم عدس پخته ۱۱۶ کالری است.

کالری عدس خام، پخته و آب پز
جالبز |
دسته سلامت –
عدس‌ در اندازه و رنگ‌های مختلفی در بازار موجود است، احتمالا تا کنون عدس‌های سبز رنگ یا قهوه‌ای را در قفسه‌های مواد غذایی دیده‌اید، اما انواع دیگری از عدس از جمله عدس قرمز، نارنجی، زرد و سیاه نیز وجود دارد. عدس‌ها به دلیل عمر طولانی، ارزش غذایی بالا، طعم و عطر مطلوب، کاربرد زیادی در آشپزی دارند و از آن‌ها برای تهیه سالاد، سوپ، عدسی و بسیاری دیگری از غذا‌ها استفاده می‌شود. عدس مقدار زیادی فیبر و کربوهیدرات دارد و میزان چربی آن پایین است و به دلیل شاخص گلسیمی (سرعت تبدیل کربوهیدرات به قند در بدن) پایینی که دارد برای رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت مناسب است. ما در این مطلب به بررسی کالری عدس و ارزش غذایی آن در شکل‌های مختلف می‌پردازیم.

در صورتی که بخش خاصی از مطلب کالری عدس مدنظر شماست، با انتخاب عناوینی که در فهرست موضوعی زیر ارائه شده‌اند، به موضوع دلخواه خود برسید.

  • کالری عدس خام
  • عدس آب‌پز
  • عدس پخته با روغن
  • کالری عدسی با کمی روغن
  • عدس پلو
  • کالری جوانه عدس

کالری عدس خام

ارزش غذایی عدس خام
مقدار۱۰۰ گرمیک لیوانیک قاشق غذاخوری
کالری۳۵۳ ۶۷۸ ۴۲
چربی کل۱/۰۶ گرم۲/۰۴ گرم۰/۱۳ گرم
اسید چرب اشباع۰/۱۶ گرم۰/۳ گرم۰/۰۲ گرم
اسید چرب چند غیر اشباع۰/۵۲ گرم۱ گرم۰/۰۶ گرم
اسید چرب تک غیر اشباع۰/۱۹ گرم۰/۳۷ گرم۰/۰۲ گرم
کلسترول۰ میلی گرم۰ میلی گرم۰ میلی گرم
کربوهیدرات کل۶۰/۱ گرم۱۱۵/۳۵ گرم۷/۲ گرم
فیبر۳۰/۵ گرم۵۸/۶ گرم۳/۷ گرم
قند۲/۰۳ گرم۳/۹ گرم۰/۲۴ گرم
پروتئین۲۵/۸ گرم۴۹/۵۴ گرم۳/۱ گرم
کلسیم۵۶ میلی گرم۱۰۸ میلی گرم۷ میلی گرم
آهن۷/۵۴ میلی گرم۱۴/۴۸ میلی گرم۰/۹ میلی گرم
پتاسیم۹۵۵ میلی گرم۱۸۳۴ میلی گرم۱۱۵ میلی گرم

کالری عدس خام
کالری عدس پخته بدون روغن (آب‌پز)

ارزش غذایی عدس پخته بدون روغن
مقدار۱۰۰ گرمیک لیوان
کالری۱۱۶۲۳۰
چربی کل۰/۳۸ گرم۰/۷۵ گرم
اسید چرب اشباع۰/۰۵ گرم۰/۱گرم
اسید چرب چند غیر اشباع۰/۱۷ گرم۰/۳۵ گرم
اسید چرب تک غیر اشباع۰/۰۶ گرم۰/۱۳ گرم
کلسترول۰ میلی گرم۰ میلی گرم
کربوهیدرات کل۲۰/۱۳ گرم۳۹/۸۶ گرم
فیبر۷/۹ گرم۱۵/۶ گرم
قند۱/۸ گرم۳/۵۶ گرم
پروتئین۹/۰۲ گرم۱۷/۸۶ گرم
کلسیم۱۹ میلی گرم۳۸ میلی گرم
آهن۳/۳۳ میلی گرم۶/۵۹ میلی گرم
پتاسیم۳۶۹ میلی گرم۷۳۱ میلی گرم

کالری عدس پخته با روغن

ارزش غذایی ۱۰۰ گرم عدس پخته با روغن
مقدار۱۰۰ گرمیک لیوان
کالری۱۶۵ ۳۲۳
چربی کل۶/۷۶ گرم۱۳/۲۵ گرم
اسید چرب اشباع۰/۸۶ گرم۱/۶۸ گرم
اسید چرب چند غیر اشباع۳/۳۱ گرم۶/۵ گرم
اسید چرب تک غیر اشباع۲/۲۲ گرم۴/۳۵ گرم
کلسترول۰ میلی گرم۰ میلی گرم
کربوهیدرات کل۱۸/۷۳ گرم۳۶/۷۱ گرم
فیبر۷/۴ گرم۱۴/۵ گرم
قند۱/۶۸ گرم۳/۳ گرم
پروتئین۸/۳۹ گرم۱۶/۴۴ گرم
کلسیم۱۸ میلی گرم۳۵ میلی گرم
آهن۳/۱ میلی گرم۶/۰۸ میلی گرم
پتاسیم۳۴۳ میلی گرم۶۷۲ میلی گرم

کالری عدسی با کمی روغن

ارزش غذایی عدسی
مقدار۱۰۰ گرمیک لیوان
کالری ۳۳۱۱۸۵
کربوهیدرات۲۰ گرم۱۱ گرم
پروتئین۹ گرم۴/۹۵ گرم
چربی۱۴/۵ گرم۷/۹۸ گرم

کالری عدسی


طرز تهیه عدسی


کالری عدس پلو

ارزش غذایی عدس پلو
مقدار۱۰۰ گرمیک کفگیریک قاشق غذاخوری
کالری ۲۲۵ ۲۵۰ ۳۶
کربوهیدرات۱۶ گرم۱۷/۹۲ گرم۲/۵۶ گرم
پروتئین۵ گرم۵/۶ گرم۰/۸ گرم
چربی۴ گرم۴/۴۸ گرم۰/۶۴ گرم

کالری عدس پلو

 

کالری جوانه عدس

ارزش غذایی جوانه عدس
مقدار۱۰۰ گرمیک لیوان
کالری۱۰۶۸۲
چربی کل۰/۵۵ گرم۰/۴۲ گرم
اسید چرب اشباع۰/۰۶ گرم۰/۰۴ گرم
اسید چرب چند غیر اشباع۰/۲۲ گرم۰/۱۷ گرم
اسید چرب تک غیر اشباع۰/۱ گرم۰/۰۸ گرم
کلسترول۰ میلی گرم۰ میلی گرم
کربوهیدرات کل۲۲/۱۴ گرم۱۷/۰۵ گرم
پروتئین۸/۹۶ گرم۶/۹ گرم
کلسیم۲۵ میلی گرم۱۹ میلی گرم
آهن۳/۲۱ میلی گرم۲/۴۷ میلی گرم
پتاسیم۳۲۲ میلی گرم۲۴۸ میلی گرم

کالری جوانه عدس
انواع مختلف عدس و کاربرد آن‌ها در آشپزی

  • عدس سبز: عدس سبز شناخته شده‌ترین گونه عدس‌ها در کشور ماست، از این نوع عدس برای تهیه آش و عدس پلو استفاده می‌شود.
  • عدس زرد: عدس زرد در واقع همان عدس سبز است که پوست آن جدا شده است، از این عدس برای تهیه انواع سوپ و خوراک استفاده می‌شود.
  • عدس قهوه ای: عدس قهوه‌ای در کشور ما به ندرت کشت می‌شود، عدس قهوه‌ای نسبت به عدس‌های دیگر سریعتر پخته می‌شود.
  • عدس قرمز: این عدس از پوست کندن عدس قهوه‌ای به دست می‌آید، عدس قرمز نارنجی رنگ است، البته بعد از پختن رنگش تغییر می‌کند و کم رنگ‌تر می‌شود. عدس قرمز نسبت به عدس قهوه‌ای تلخی کمتری دارد و از آن برای پختن سوپ عدس قرمز استفاده می‌شود.
  • عدس سیاه: اندازه عدس سیاه تقریبا ۵ میلیمتر است، پخت این عدس بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان لازم دارد، این عدس بعد از پخته شدن رنگش به سبز پررنگ متمایل می‌شود. از این عدس برای تهیه سوپ و تزئین غذا در کنار عدس قرمز استفاده می‌شود.

خواص عدس

برخی از خواص عدس برای سلامتی عبارتند از:

  • کاهش کلسترول: عدس دارای مقداری فیبر محلول است و می‌تواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد.
  • تنظیم قند خون: شاخص گلسیمی عدس کمتر از ۵۵ است و به تنظیم قند خون کمک می‌کند.
  • پیشگیری از دیابت: عدس به دلیل فیبر بالایی که دارد جذب قند را کاهش می‌دهد و در پیشگیری از دیابت موثر است.
  • پیشگیری از یبوست: یبوست در اثر کمبود فیبر در بدن به وجود می‌آید، عدس فیبر مورد نیاز بدن را تامین می‌کند و حرکت غذا‌ها در دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد.
  • کاهش وزن: کالری عدس از طریق کربوهیدرات‌ها تامین می‌شود و میزان چربی آن کم است، بنابراین خوردن عدس منجر به اضافه وزن نمی‌شود.
  • پیشگیری از سرطان: عدس مقادیری آنتی اکسیدان دارد، از اینرو مصرف آن برای پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان سینه و سرطان پروستات مفید است.
  • پیشگیری از کم خونی: عدس می‌تواند آهن مورد نیاز برای تولید گلبول‌های قرمز خون را فراهم کند.
  • کاهش فشار خون: پتاسیم موجود در اثر به کنترل و کاهش فشار خون کمک می‌کند.
  • تقویت سیستم ایمنی: عدس به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
  • بهبود سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر: منیزیم موجود در عدس به بازسازی سلول‌های مغز کمک می‌کند.

فعالیت های مورد نیاز برای سوزاندن ۱۰۰ کالری عدس

برای سوزاندن ۱۰۰ کالری عدس می‌توانید فعالیت‌های زیر را انجام دهید:
  • بالا رفتن و پایین آمدن معمولی از پله ← ۱۱ دقیقه
  • سونا ← ۱۵ دقیقه
  • فوتبال ← ۱۳ دقیقه
  • والیبال ← ۲۶ دقیقه
  • کوهنوردی ← ۱۵ دقیقه

سخن آخر

اگر چه انواع مختلفی از عدس وجود دارد، اما ارزش غذایی و کالری آن‌ها تقریبا مشابه است. هر ۱۰۰ گرم عدس خام ۳۵۳ کالری و هر ۱۰۰ گرم عدس پخته بدون روغن ۱۱۶ کالری دارد. میزان دقیق کالری غذا‌هایی همچون عدسی و عدس پلو باتوجه به میزان موادی که برای تهیه آن‌ها به کار می‌رود، متغیر است. عدس به دلیل شاخص گلسیمی پایین و چربی کمی که دارد از مواد غذایی سالم حتی برای افراد مبتلا به دیابت به شمار می‌آید، با این وجود مصرف بیش از حد عدس ممکن است باعث نفخ و مشکلات گوارشی شود، همچنین بیماران کلیوی باید از مصرف بیش از اندازه عدس اجتناب کنند. نظر شما چیست؟ آیا از کالری سایر غذا‌ها که با عدس پخته می‌شوند، اطلاع دارید؟ فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را در بخش “ارسال نظر” با ما و مخاطبان جالبز در میان بگذارید.

منبع: ستـــاره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *