اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
«سفر و سلامتی» این تبلیغ یک تور گردشگری است، پنج روز به مقصد استانبول، توری ویژه تزریق واکسن کرونا همراه با یک گشت شهری رایگان. انتشار یک آگهی تبلیغ تور گردشگری به مقصد ترکیه طی روزهای گذشته خبرساز شد؛ توری که با قیمت 12 میلیون تومان وعده تزریق واکسن کرونا را به مشتریهای خود میداد. تبلیغ چنین توری درحالی انجام شده که وزارت بهداشت ترکیه همچنان درحال رایزنی با روسیه، چین و فایزر امریکا برای تامین واکسن مورد نیاز شهروندانش است. مقامات بهداشتی ترکیه قبلا اعلام کردهاند که تزریق این واکسن، در مرحله نخست از کادر درمانی این کشور آغاز میشود و در مرحله بعد، گروه سنی زیر ۱۸ سال و بالای ۶۵ سال در اولویت تزریق واکسن کووید۱۹ قرار دارند. تزریق این واکسن بنا بر اعلام وزارت بهداشت این کشور، از اوایل سال ۲۰۲۱ به تدریج آغاز میشود و این واکسن رایگان خواهد بود. به نظر میرسد که تلاش برای سودجویی از نگرانی مردم نسبت به کرونا با انتشار خبر تزریق واکسن در برخی کشورهای اروپایی و انتشار برخی اخبار مبنی بر اینکه «خرید واکسن کرونا از هر طریقی برای ایران منتفی شد» آغاز شده باشد. این در حالی است که هیچ کشوری تاکنون خبر نداده است که واکسنهای خود را دراختیار توریستها قرار خواهد داد یا گردشگران جزو اولویتهای تزریق این واکسن هستند.
با انتشار این خبر در فضای مجازی، برخی کاربران به این نکته اشاره کردند که در چنین شرایطی که ترکیه رسما واکسیناسیون خود را آغاز نکرده است، این گردشگران میتوانند در یک بازاریابی سیاه، به عنوان قربانی آزمایش برخی واکسنها مورد سوءاستفاده قرار بگیرند یا شاید در بهترین حالت، واکسن آنفلوآنزا به این گردشگران تزریق شود. گرچه نمیتوان چنین ادعاهایی را اثبات کرد، اما به نظر میرسد در روزگار رکود گردشگری، خصوصا گردشگری ترکیه که یکی از مهمترین مهرههای اقتصاد این کشور است، بعید نباشد که برخی سودجویان با سوءاستفاده از نگرانی مردم نسبت به دریافت واکسن کرونا، برای خود دکانی غیرقانونی و غیرانسانی راه بیندازند. در واکنش به این خبر، وزارت بهداشت نسبت به تورکاسبان کرونا با وعده واکسن هشدار داد. به گزارش جالبز، دکتر کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تبلیغاتی نظیر «تور ترکیه و امارات ویژه تزریق واکسن کرونا» را جعلی دانست و گفت: چنین تورهایی وجود ندارد و طبق معمول، سوءاستفاده شیادان از نیاز مردم است. او تاکید کرد: کشورهای مختلف در حال رایزنی برای خرید و تامین واکسن کووید از مسیرهای مختلف هستند. از طرفی واکسیناسیون همگانی جمعیت در شرایط فعلی حتی در بازه زمانی یکساله نیز برای هیچ کشوری مقدور و متصور نیست و بر همین اساس همه کشورها در تزریق واکسن اولویتبندی خواهند داشت. جهانپور افزود: در چنین شرایطی کشوری برای تبعه کشورهای دیگر عموما امکان تزریق واکسن نمیتواند داشته باشد، مضافا اینکه واکسن، برای ایمنسازی قبل سفر است، نه بعد سفر. بنابراین چنین تبلیغاتی، فرصتطلبی شیادان است که با سوءاستفاده از نیاز مردم به دنبال کلاهبرداری هستند، یا اینکه کلا از بیخ و بن، فضاسازی است. علاوه بر او، حرمتالله رفیعی، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی نیز که درباره تبلیغ این تور تحقیقات اولیه را انجام داده است، به جالبز گفت: این تبلیغ و تور به احتمال زیاد نمیتواند کار یک آژانس باشد. ما آژانسی نداریم که در سه نقطه کشور شعبه داشته باشد. مهمتر از آن، نکتهای است که تور به انگیزه آن تبلیغ شده است؛ ترکیه هنوز برای تمام شهروندانش واکسن کووید۱۹ را تامین نکرده، چطور میتواند برای مسافر خارجی واکسن داشته باشد!؟ او مسوولیت برخورد با عوامل این تبلیغ و تور را با نیروی انتظامی دانست و افزود: نشانههای فرصتطلبی و سوءاستفاده در این تبلیغ مشهود است، اما مجوز این تور را که ما یا وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ندادهایم، در نتیجه نیروی انتظامی باید وارد عمل شود.
همچنین امیرپویان رفیعی شاد، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی و گردشگری استان تهران درباره اجرای چنین توری اظهارنظر کرد: سفرهایی که به درمان ارتباط دارد قطعا باید توسط دفاتر خدمات مسافرتی انجام شود که مجوزهای گردشگری و توریسم سلامت را دارند. اما از همکارانم استدعا دارم با توجه به اینکه صحت و سقم واکسن کووید۱۹ و شرایط در کشورهای دیگر هنوز تایید نشده است از اقداماتی که به صنف (دفاتر خدمات مسافرتی) انگ سوءاستفاده میزند، خودداری کنند و تا زمانی که موضوع توسط وزارت بهداشت روشن نشده است از اقدامات حاشیهای پرهیز کنند و هوشمندانه رفتار شود. او تاکید کرد: با توجه به اینکه ویروس کرونا یک اپیدمی در دنیا است، موضع وزارت بهداشت به عنوان عالیترین مقام رسیدگیکننده به موضوع بهداشت و درمان کشور باید مشخص شود و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز به عنوان مرجع عالی گردشگری در کشور، نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد. امیدوارم همکارانم (آژانسهای گردشگری) درباره این مهم با توجه به ضوابط اقدام کنند. رفیعی شاد درباره اینکه باتوجه به نشانه مشهود سوءاستفاده در تبلیغ این تور، برخورد با عوامل آن وظیفه چه دستگاهی است، به جالبز گفت: عرض بر این نیست که دفتری سوءاستفاده کرده، تاکید ما این است شرایطی ایجاد نشود که به آژانسهای گردشگری انگ زده شود. برای اجرای چنین تورهایی باید از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نخست استعلام گرفته شود، اگر چنین اقدامی مغایر با سلامت کشور باشد، طبیعی است که برخورد لازم باید صورت گیرد.