همراه مکانیک/ تعویض پلاک؛ معمولا آخرین مرحله خرید و فروش خودرو است که دو طرف معامله با آن سرو کار دارند. اگر برای اولین بار قصد تعویض پلاک خودرو خود را داشته باشید، ممکن است سواالات زیادی ذهن شما را درگیر کند. بنابراین کارشناسان همراه مکانیک بر آن شدند تا هر آنچه که در رابطه با این موضوع باید بدانید را برای شما فراهم آورند.
“تعویض پلاک؛ یکی از مهمترین مراحل نقل و انتقال خودرو است که خریدارن و فروشندگان را درگیر میکند. یکی از اهداف اصلی تغییر پالک خودرو، دسترسی سریع به هویت و نشانی مالک وسیله نقلیه است. بدین منظور طرفین معامله باید مستندات و مدارک تعویض پلاک خودرو را آماده کنند و با مراجعه به مراکز مربوطه اقدامات الزم را انجام دهند.”
در این مقاله مدارک لازم، هزینه، مراکز، نحوه پیگیری پلاک خودرو صفر و تمامی مراحل تعویض پلاک خودرو شرح داده شده است. همچنین شما میتوانید نکات فنی و حقوقی خرید خودرو را در مقاله راهنمای خرید خودرو دست دوم مطالعه کنید.
پس از تنظیم قرارداد خصوصی میان فروشنده و خریدار، اولین مرحله برای معامله خودرو این است که طرفین (خریدار و فروشنده) قبل از مراجعه به دفتر اسناد رسمی به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند و با تحویل مدارک و مستندات، اقدام به فک پلاک قبلی خودرو و نصب پلاک جدید برای صاحب جدید خودرو کنند. برای این منظور باید مراحل زیر طی شود:
مدارک تعویض پلاک خودرو در سال 99
برای تعویض پلاک، مراکز تعویض پلاک برای شروع فرایند، خواستار مدارک و مستنداتی از خریدار و فروشنده خودرو هستند. دقت کنید که قبل از مراجعه به مراکز مربوطه برای انتقال خودرو از شخصی به شخص دیگر مدارک زیر را حتما همراه داشته باشید، زیرا در غیر اینصورت در انجام کار با تاخیر مواجه خواهید شد.
مدارک فروشنده خودرو:
فروشنده خودرو باید مدارک زیر را همراه خود داشته باشد:
اصل سند فروش کارخانه سازنده (تولیدداخل)
اصل کارت شناسایی خودرو.
اصل سند مالکیت خودرو که توسط ناجا صادرشده است.
اصل شناسنامه جدید و کارت ملی فروشنده یا نماینده قانونی وی.
اصل بیمه نامه شخص ثالث معتبر.
ارائه برگه عدم خالفی.
ارائه اصل فیش پرداخت بهای پلاک براساس تعرفه.
اصل کارت معاینه فنی معتبر (خودروهای شخصی و دولتی که بیش از 4 سال از مدل آن سپری شده باشد و خودروهای عمومی که بیش از یک سال از مدل آنها سپری شده باشد(.
حضور فروشنده یا نماینده قانونی وی، که باید مدارک لازم برای تعویض پلاک با وکالت را همراه خود داشته باشد.
در صورتی که فروشنده به خریدار وکالت تعویض پلاک دهد حضور او الزامی نیست.
مدارک خریدار خودرو
خریدار باید مدارک زیر را همراه خود داشته باشد:
شناسنامه و کارت ملی خریدار یا نماینده قانونی وی.
حضور خریدار یا نماینده قانونی وی، که باید مدارک لازم برای تعویض پلاک با وکالت را همراه خود داشته باشد.
مدارک احراز سکونت خریدار در صورت نبودن قبض برق خریدار خودرو یا پدر خریدار (ارائه سند اجاره نامه منزل مسکونی بهنام خریدار خودرو دارای کد رهگیری و هلوگرام یا ارائه سند اجارهنامه چاپی دارای هلوگرام و کد رهگیری منزل مسکونی بهنام خریدار خودرو).
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید
مراکز تعویض پلاک تهران
مرکز تعویض پلاک چیتگر
مرکز تعویض پلاک میثم
مدارک احراز سکونت تعویض پلاک
مدارک احراز سکونت برای تعویض پلاک شامل چند دسته میشوند که ارائه هر کدام به منظور احراز محل سکونت شما برای تعویض کفایت میکند.
سند مالکیت منزل و واحد مسکونی و جواز کسب معتبر بهنام مالک خودرو بههمراه یک فیش (آب، برق یا گاز) که موید آدرس مربوطه است.
سند اجاره منزل مسکونی بهنام مالک وسیله نقلیه با کد رهگیری و تائیدیه از سازمان املاک و مستغالت کشور.
در صورت ادعای سکونت مالک در منزل والدین ارائه سند (استیجاری-ملکی) بهنام پدر یا مادر.
گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان با ذکر آدرس محل سکونت والدین که به تائید آموزش و پرورش منطقه رسیده باشد.
اصل فیش آب، برق یا گاز به تاریخ روز بهنام متقاضی (بعنوان مدارک تکمیلی).
تائیدیه معتبر ممهور به مهر شورای محل/روستا مطابق محصل صدور شناسنامه.
فروشنامه منزل مسکونی مربوط به زمینهای اوقافی، روستایی که به تایید شورای اسلامی محل رسیده باشد.
نامههای رسمی از ادارات عشایر و امور روستائی سازمان جهاد کشاورزی (عشایر).
معرفی نامه از اداره محل خدمت (ویژه کارکنان دولت و نیروهای مسلح) با ذکر آدرس محل سکونت کارکنان مذکور و تائید توسط واحد مربوطه.
در خصوص سازمانها؛ کارخانجات؛ شرکتها براساس اساسنامه و روزنامههای رسمی که حداکثر دو سال از تاریخ ثبت روزنامه نگذشته باشد و همچنین براساس شهرستان محل ثبت شرکت با ذکر آدرس دقیق محل فعالیت.
در رابطه با سازمانها؛ کارخانجات و شرکتها که دارای شعبه و یا دفاتر در سایر شهرستانها میباشند، بایستی براساس مندرجات اساسنامه و روزنامه رسمی آنها با ذکر آدرس دقیق محل شعبه پس از تائید توسط اداره ثبت شرکتهای شهر مورد نظر اقدام میگردد.
هزینه تعویض پلاک خودرو
هزینه دریافتی سال 99، با 160 هزار تومان افزایش نسبت به سال 98، 260 هزار تومان است که با استفاده از دستگاه کارتخوان پرداخت میشود.
* متاسفانه دیده شده که در برخی از مراکز مربوطه در انتهای کار مبلغی به صورت نقدی از خریداران خودرو دریافت میکنند که دریافت این مبلغ جنبه قانونی ندارد*
در فرایند تعویض پلاک کدام هزینه با فروشنده است و کدام هزینه با خریدار ؟
طبق قوانین تعویض پلاک تنها پرداخت هزینه خالفی خودرو برعهده فروشنده است. اما در دفاتر اسناد رسمی علاوه بر پرداخت هزینه عوارض سالیانه شهرداری، هزینه انتقال سند هم بر عهده فروشنده است. هزینههای اخذ شده در این مرکز برعهده خریدار خودرو است.
و دیگر نکات مهم در رابطه با تعویض پلاک…
تمامی هزینهها در این مراکز تنها از طریق کارت بانکی قابل پرداخت است، بنابراین در زمان مراجعه، حتما کارت بانکی با موجودی کافی همراه داشته باشید.
نیاز به تسویه حساب عوارض شهرداری نیست. تسویه حساب عوارض شهرداری برای دفاتر اسناد رسمی و در زمان انتقال سند لازم است.
خلافی خودرو از طریق دستگاه POS موجود در مرکز تعویض مربوطه پرداخت میشود. این دستگاهها مجهز به بارکدخوان هستند. بنابراین نیازی به تسویه خلافی پیش از مراجعه به به این مراکز وجود ندارد.
انتخاب زوج یا فرد بودن پلاک به صورت کاملا تصادفی است و هیج گونه حق انتخابی وجود ندارد.
در زمان انتقال پلاک در صورتی که خریدار چند پلاک آزاد داشته باشد از وی سوال میشود که مایل است کدام پلاک بر روی خودرو موردنظر نصب شود.
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید
همه چیز در مورد تعویض پلاک اتحاد
مرکز تعویض پلاک الغدیر
استعلام تعویض پلاک
در صورتی که خریدار پلاک آزاد دارد اما در مرکزی که به آن مراجعه کرده موجود نیست، دو راه به وی پیشنهاد میشود:
1- مدارک خودرو پس گرفته شود و خریدار به همراه فروشنده به مرکزی مراجعه کنند که پلاک آزاد در آنجا قرار دارد.
2- خریدار مبلغ 50 هزار تومان پرداخت کند تا پلاک آزاد در مرکز تعویض پلاک قبلی قیچی شده و در مرکز فعلی یک پلاک جدید با همان شماره صادر شود. این فرایند حدودا 1 ساعت زمان میبرد.
کل فرآیند مربوطه در صورتی که مورد خاصی پیش نیاید حدود 2 الی 3 ساعت زمان میبرد.
همانطور که در راهنمای حقوقی خرید خودرو دست دوم توضیح دادیم از خرید خودرو به صورت وکالتی پرهیز کنید. زیرا در صورتی که به هر دلیلی خودرو مشکل داشته باشد تا انجام مراحل قانونی، خودرو در پارکینگ توقیف میشود.
سوالات متداول و مطرح شده در مورد تعویض پلاک
در این بخش بدلیل حجم بالا سوالات کاربران، به سوالات متداول پاسخ خواهیم داد و در صورتی که سوال دیگری داشتید از طریق کامنت با ما در میان بگذارید تا پاسخ آن را در کمترین زمان به شما بدهیم.
چطور پلاک تهران بگیریم؟
به منظور دریافت پلاک تهران یا پلاک هر شهر دیگری باید مراحلی که در ابتدای مطلب به آنها اشاره کردیم را طی کنید. یکی از شرایط مهم دریافت پلاک تهران یا هر استان دیگری سکونت در آن استان است. یعنی شما برای دریافت پلاک تهران باید ساکن تهران باشید و از ارائه آدرسهای نادرست جدا پرهیز کنید چرا که کارت خودرو به آدرس محل سکونت شما ارسال خواهد شد و در صورت برگشت خوردن دچار مشکالت زیادی خواهید شد.
چطور پلاک زوج یا فرد بگیریم؟
با مطرح شدن طرح ترافیک، یکی از اساسیترین مشکلات رانندگان زوج یا فرد بودن پلاک خودروهایشان است. اگر رقم آخر پلاک یک عدد فرد باشد، پلاک خودروی شما فرد و اگر رقم آخر پلاک شما عددی زوج باشد، پلاک شما زوج است. قابل ذکر است که پلاک زوج و فرد مطابق آییننامه راهنمایی و رانندگی بر عهده پلیس راهور است و کارگذار مربوطه هیچ توانایی در تعیین پلاک زوج و فرد ندارد و صدور پلاک زوج یا فرد کامال تصادفی است و شما توانایی در تعیین این امر نخواهید داشت.
مدت زمان صدور کارت خودرو بعد از تعویض پلاک چقدر است؟
از زمانی که شماره پلاک شما تعیین و فرایند مربوط به تعویض تمام میشود شما میتوانید از طریق سامانه رهگیری مرسولات پستی فرایند ارسال کارت خودرو خود را مشاهده کنید. دقت داشته باشید از آنجایی که این سازمان خدمات مختلفی بجز کارت خودرو دارد ابتدا نوع جستجو را روی کارت خودرو قرار دهید سپس پلاک خود را وارد کنید.
نوبتدهی اینترنتی مراکز تعویض پلاک به چه صورتی است؟
با ورود به سامانه تعویض پلاک خودرو در سایت راهور میتوانید نوبت اینترنتی رزرو کنید و با توجه به نوبت اخذ شده برای تعویض پلاک اقدام کنید.
تعویض پلاک شهرستان در تهران به چه صورت است؟
زمانی که شما میخواهید تعویض پلاک در شهر دیگر مثل تهران انجام دهید، سه حالت به وجود میآید:
حالت اول زمانی است که شما نقل مکان کردهاید و در تهران ساکن شدهاید که با ارائه مدارک به پلیس +10 و تغیر محل سکونت میتوانید به یکی از شعب تعویض در تهران رفته و پلاک قبلی را فک و پلاک تهران دریافت کنید.
حالت دوم زمانی است که شما به دلیل شغل خود، دو منزل در تهران و شهرستان و دو خودرو دارید که در این حالت بدون فک پلاک قبلی میتوانید پلاک جدید بر اساس محل احراز شده دریافت نمایید.
حالت سوم حالتی است که شما مدام در رفت و آمد هستید که در این صورت شما نمیتوانید پلاک خود را تغییر دهید.
انتقال پلاک از پدر به فرزند چگونه انجام میشود؟
پلاک فقط برای شخص دارنده سند خودرو صادر میشود و شما نمیتوانید پلاک خود را به فرزندتان منتقل کنید مگر اینکه ابتدا خودرو به نام فرزند زده شود و سپس ضمن فک پلاک قبلی پلاک جدیدی صادر شود.
شرایط دریافت نمایندگی تعویض پلاک خودرو چیست؟
شرایط گرفتن امتیاز تعویض پلاک، را موسسه راهگشا تعیین کرده است که به شرح زیر است:
دارا بودن مدرک کارشناسی.
عدم اشتغال در هیچ ارگانی چه دولتی و چه غیر دولتی.
حداقل 25 و حداکثر 60 سال سن.
آیا برای تعویض پلاک معاینه فنی لازم است؟
بله، برگه معاینه فنی یکی از مدارک مورد نیاز است.
آیا میدانید در تهران چند تعویض پلاک داریم؟
8 مرکز.
اگر مالک قبلی خودرو فوت کند، برای تعویض پلاک چه کاری باید انجام دهیم؟
در این حالت ابتدا باید انحصار وراثت صورت بگیرد.