
در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در “فهرست موضوعی” زیر به موضوع دلخواه خود برسید.
- محتویات سبزی دلال
- طرز تهیه دلال ماست
- معرفی کامل محتویات
- موارد استفاده
- خواص
- نتیجه گیری
محتویات سبزی دلال
محتویات سبزی دلال برای 6 نفر | |
گشنیز | 350 گرم |
کوتکوتو (خالواش) | 200 گرم |
بو انجیر | 200 گرم |
چوچاق | 150 گرم |
نعنا | 100 گرم |
نکته: محتویات سبزی دلال برای استفاده در خوراکهای مختلف، متفاوت است. در تهیه دلال ماست و یا همراه با میوههای ترش، سبزی دلال بدون چوچاق استفاده میشود و سبزی دلال با چوچاق را در تهیه غذاها و خورشها به کار میبرند.

طرز تهیه دلال ماست
محتویات سبزی دلال برای دلال ماست
محتویات سبزی دلال برای دلال ماست | |
اوجی (پونه وحشی) | 100 گرم |
سرسم (سوسنبر) | 500 گرم |
سیر تازه | 250 گرم |
جعفری | 250 گرم |
نعنا | 100 گرم |
گشنیز | 250 گرم |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
آماده کردن سبزی دلال
- سبزی دلال را پاک کنید و از آنجا که ساقه نازکی دارند، تا حد امکان ساقهها را دور نریزید. (البته به جز نعنا که دارای ساقه ضخیم و سفتی است)
- نسبت سبزی دلال به گونه ایست که گشنیز بیشترین مقدار و نعنا کمترین مقدار را دارد. افزایش مقدار نعنا در سبزی دلال باعث تیره شدن رنگ سبزی میشود و بالعکس هرچه مقدار گشنیز بیشتر باشد، سبزی دلال رنگ روشن تری خواهد داشت.
- پس از پاک کردن سبزی، آن را چند بار بشویید تا کاملا تمیز و ضد عفونی شود.
- سبزی را در آبکش ریخته و اجازه دهید آب آن کاملا خارج شده و خشک شود.
- سبزی دلال را با استفاده از سبزی خردکن یا غذاساز خرد کنید طوریکه کاملا له شده و هیچ اثری از ساقه و برگ در آن به چشم نخورد.
- سبزی دلال را میتوانید بدون افزودن نمک، بسته بندی کرده، در فریزر نگهداری کنید و در تهیه غذا مورد استفاده قرار دهید. همچنین میتوانید به مقدار کمی از آن، نمک فراوان اضافه کرده و در ظرف شیشهای تمیزی به مدت چند ماه در یخچال نگهداری کنید.
- سبزی دلال را پس از آماده کردن به میزان دلخواه در ماست ریخته و در کنار غذای اصلی سرو کنید.
- افزودن نمک از فساد و کپک زدن سبزی دلال جلوگیری میکند و میتوانید آن را به مدت بیشتری در یخچال نگهداری کنید.
- در صورت عدم دسترسی به سبزیهای محلی، به جای اوجی میتوانید از ریحان و به جای سرسم یا سوسنبر از نعنا استفاده کنید.

معرفی محتویات سبزی دلال
۱. کوتکوتو

۲. بو انجیر

۳. چوچاق

۴. اوجی (پونه وحشی)

۵. سوسنبر
سوسنبر که به آویشن وحشی، آویشن خزنده و آویشن برکلند نیز معروف است یکی از محتویات سبزی دلال به شمار میآيد. این گیاه خوش عطر و بو، گلهای کوچکی به رنگ گلی، ارغوانی و سفید دارد و از تیره نعناعیان است. این گیاه حاوی پروتئین، ویتامینهای A، B، C، D، E. و K و املاحی همچون فسفر، کلسیم، آهن، سدیم، منیزیم، پتاسیم، روی، مس، منگنز و سولفور است و در درمان بسیاری از بیماریها موثر واقع میشود. از خواص سوسنبر میتوان به درمان درد و سرمازدگی پا، بی اشتهایی، گرفتگی ادرار، سرفه، آسم، سکسکه، اختلالات معده، اختلالات عصبی و روحی، ضعف و خواب آلودگی، اختلالات کبدی، قولنج و رماتیسم، درد مفاصل، رفع بوی بد پا و سردردهای میگرنی و عصبی اشاره کرد.

موارد استفاده سبزی دلال
- از ترکیب سبزی دلال با ماست و ماست و خیار میتوان دسری خوش طعم درست کرد و در کنار غذای اصلی مورد استفاده قرار داد.
- سبزی دلال را با سکنجبین مخلوط میکنند و همراه با کاهو به عنوان میان وعدهای خوشمزه سرو میکنند.
- ترکیب سبزی دلال با میوههای ترش مزه مانند پرتقال ترش، سیب ترش، توت سرخ، کیوی، چاقاله بادام و گوجه سبز، باعث ایجاد طعمی دلچسب میشود. در شمال گوجه سبز بدون هسته را له میکنند و از مخلوط کردن آن با سبزی دلال، خوراکی خوشمزه به نام “آلوچه دشکن” درست میکنند.
- سبزی دلال را با نمک فراوان مخلوط کرده و همراه با خیار مصرف میکنند تا بدین طریق، سردی خیار تعدیل شود.
- در شمال سبزی دلال را برای تهیه غذاهایی مانند کباب ترش و کال کباب مورد استفاده قرار میدهند.
- از ترکیب سبزی دلال با زیتون پرورده، خوراکی خوشمزه حاصل میشود که میتوان از آن در کنار غذای اصلی استفاده کرد.
- استفاده از سبزی دلال به مقدار کم در غذاهایی مانند کوکو سبزی و قورمه سبزی باعث خوش طعم شدن غذا میشود.
خواص سبزی دلال
محتویات سبزی دلال از نظر طب سنتی دارای طبیعتی گرم بوده و مصرف آن همراه با غذاهایی با طبع سرد توصیه میشود. از جمله خواص این سبزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیشگیری و درمان نفخ معده
- جلوگیری از ترش کردن و رفلاکس معده به کمک کاهش اسید معده
- افزایش تعداد گلبولهای قرمز
- بهبود شادابی پوست و مو
- کاهش فشار خون، قند خون و کلسترول در بدن
- بهبود عملکرد معده و تقویت سیستم گوارشی
نتیجه گیری
منبع: ستـــاره