در این مطلب علائم و دلایل غلبه صفرا و همچنین روش های درمانی آن با توجه به گفتهها و نسخههای دکتر خیراندیش، طبیب بزرگ طب سنتی ارائه شده و به شما کمک شایانی در حل مشکلات بدنتان میکند.
جالبز | دسته سلامت – در طب سنتی اعتقاد بر این است که تمامی بیماریهای بدن به دلیل غلبه اخلاط ایجاد میشود. غلبه بلغم، غلبه دم، غلبه سودا یا صفرا هر یک میتوانند منجر به مشکلات سختی در بدن افراد شود و یا زمینه بیماریهای خطرناکی را پدید آورند. علائم غلبه صفرا چیست و چه علل و درمانهایی دارد؟ اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید این مقاله را تا انتها بخوانید. میخواهیم زیر و بم غلبه صفرا در بدن را در بیاوریم!
علت غلبه صفرا
هر غذایی پس از هضم در بدن ما به چهار خلط بلغم، سودا، دم و صفرا تبدیل میشود. این اخلاط اگر سالم و در جایگاه خود تولید شوند برای بدن مفید هستند. اما اگر به صورت ناسالم و بیش از نیاز بدن تولید شوند آنگاه در بدن بیماری ایجاد میکنند. یکی از اخلاط مورد نیاز بدن صفراست. هرگاه بر اثر مصرف مواد غذایی گرم و خشک و صفرازا این خلط بیش از نیاز بدن تولید شود یا اینکه یک شخص صفراوی که طبع خودش گرم و خشک است تعدیل مزاج ننماید، این خلط غلبه میکند و میگویم خلط صفرا در بدن شخص غلبه کرده است.
آشنایی با طبایع چهارگانه و مزاجها در طب سنتی
علائم غلبه صفرا
علائم غلبه صفرا بسته به اینکه این خلط در کدام عضو بدن غلبه کرده است میتواند متفاوت باشد:
- چون جایگاه صفرا در بالای بدن است لذا غلبهاش میتواند در سر سردردهایی را به وجود آورد که اول از جلو سر شروع میشوند. این سردردها در فصول گرم، بوییدن عطرهای گرم و خوردن غذاهای گرم افزایش پیدا میکند و با خوردن سرکه، ماست، آبلیمو، غذاهای سرد و گرفتن دوش سرد آرام میشود.
درمان خانگی سردرد (روش های درمان سردرد با طب سنتی)
- اگر صفرا در عروق غلبه کند منجر به ایجاد تاولهای صفراوی میشود. این تاولها یک نوع بیماری پوستی نادر هستند و بیشتر در کف دست و پاها بروز میکنند. چون اوج غلبه صفرا در اندامهای انتهایی موجب ذوب چربی در پوست میشود و باعث میشود شخص پوست بیندازد. درمان این مشکل سردی رساندن به این اندام است (مثلا با مصرف سرکه انگبین در شب). به طور کل راهکارهایی که برای درمان این مشکل وجود دارد با درمان خارش پوست در بدن صفراویها یکسان است.
- غلبه صفرا در چشم باعث سوختن عروق ریز چشم میشود و نارسایی بینایی پدید میآید. به همین خاطر است که افراد صفراوی اکثرا عینکی میشوند.
- اگر صفرا در پوست زیاد شد اگزما به وجود میآید که باید برای درمانش بدن را صفرازدایی عمقی کنیم. (با سرکنگبین)
- اگر صفرا در کبد زیاد بشود و با بلغم دربیامیزد تبلور پیدا میکند و ماده سبز رنگی میسازد. این صفرایی که باید رقیق میبود و در سراسر بدن پراکنده میشد الان غلیظ شده و مثل یک لایه کبد را گرفته است. در چنین کبدی مجاری کیسه صفرا بسته میشود و همین مقدمات به وجود آمدن سرطان کبد را فراهم میکند. این همان حالتی است که شخص احساس میکند آتش گرفته است، ولی دست و پاهایش سرد است. چون عامل گرمی متمرکز شده در یک جای بدن و درست هم همان قسمت بدن میسوزد. اشخاصی که چنین مشکلی دارند وقتی غذا میخورند استفراغ سبز و بدبو میکنند و هر چه این استفراغ بیشتر شود به گرما نزدیکتر است. برای درمان این مشکل بسته به میزان استفراغ سرکنگبین تجویز میشود. این دارو کم کم آن لایه صفرا را نرم کرده و ذوب میکند. درمان کمکی این مشکل هم حجامت موضعی کبد است.
سنگ کیسه صفرا چیست؟ + علت، علائم و راه های درمان
- غلبه صفرا در مغز موجب عکسالعملهای تند و آنی و حرکات تند میشود. هر چه رطوبت مغز کمتر شود مغز هم سبکتر میشود و شخص حرکات سبکمغزانهای میکند.
- ریزش موی صفراوی، آن ریزش مویی است که در آن موها از جلوی سر میریزند. درمان این مشکل حجامت سر قبل از ۲۸ سالگی است.
- چربی مو هم بخاطر افزایش صفرای زیر پوست سر است. برای درمان این مشکل خمیری از سدر و سرکه درست کرده و آن را ضماد سر میکنیم. ممکن است بعدش در شخص سردردهایی ناشی از تخلیه صفرا ایجاد شود که با گریه، بیقراری و خودزنی همراه است. این نشاندهنده افت قند خون شخص است. پس باید به این شخص عسل یا سرکنگبین داد.
۷ ماسک مو برای موهای چرب
درمان غلبه صفرا
- کسانی که میگویند پاهایمان سرد و سرمان گرم است را درمان موضعی باید کرد. این مشکل به این خاطر است که گاهی یک اندام مزاجش تغییر میکند. چنانچه بدن گرم باشد سر گرم است. اگر کل بدن سرد باشد سر سرد میشود. معمولا در صفراویها هم همینطور است. آنها پاهای سردی دارند در حالیکه سرشان گرم است. اگر بخواهیم پاها را گرم کنیم با گذاشتن پاها در نمک داغ یا خوردن غذاهای گرم این کار را میکنیم.
حمام نمک چگونه قابل انجام است؟ + خواص و عوارض جانبی
- غلبه صفرا در دستگاه گوارش موجب عطش شخص و تمایلش به ترشیجات میشود. اگر صفرا در گوارش بیش از حد باشد شخص دلپیچه میگیرد که درمان فوری آن خوردن ترشیها، سرکه و آب است.
- غلبه صفرا در رودهها اسهال گرم به وجود میآورد که چارهاش خوردن کته ماست است.
- غلبه صفرا در معده باعث افزایش توان دفع معده میشود. یعنی شخص احساس سوزش، داغی و تهوع در معدهاش میکند. این همان تهوع گرم است که آروغ ندارد و دهان تلخ میشود (برعکس تهوع سرد که در آن هم آروغ وجود دارد و هم دهان بیمزه میشود). صفرای زیاد در معده از طریق استفراغ قابل دفع کردن است. در اینجا میتوان میزان سرکه مصرفی شخص در داروهایش را بیشتر کرد (دو واحد سرکه + دو واحد عسل) تا صفرا را بیشتر ذوب و رقیق کنیم طوری که قابل دفع باشد.
- اگر گرمی بیش از حد در کبد و معده وجود داشته باشد میتوانیم داروی واسطمان (نعناع) را در سرکنگبین کمی رقیقتر کنیم و به جایش کاسنی و شاهتره اضافه بکنیم.
- اگر گرمی بدن به اندازهای بود که پوست شخص خارش زیادی گرفت، شخص بیخواب شد، پوستش پر از جوش شد و عطش زیادی هم احساس کرد این یعنی گرمی بدن شخص بیش از اندازه شده است و باید ترکیب بالا را برایش استفاده کنیم.
- برای پخش کردن صفرای جمع شده در سر، چرخیدن به دور خود مثل ورزشهای باستانی ایران و همچنین پیادهروی مفید است.
- صفراویها اگر میخواهند با حوصله شوند باید کاهو بخورند.
- هر چه خشکی بیشتر باشد درک و فهم سریعتر است، اما توان حفظ شخص کمتر میشود. برای حفظ، گرمی و تری باید با هم زیاد شوند که علاجش شربت عسل است.
غلبه صفرا با جراحی بینی!
جایگاه گرما قلب و جگر است. اگر اینها زیاد گرم باشند باید خنکی بیشتری از طریق هواکشهای بزرگ به آنها برسد. هواکش بدن انسان هم بینی است. به همین خاطر است که انسان صفراوی بینی بزرگی دارد. کسی که جگرش خنک است بینی او هم کوچک است. پس جراحیهای بینی مخصوصا برای صفراویها عواقب بدی در پی دارد و اگر این راه برای بدن سد شود و بدن نتواند از این طریق قلب و جگر را خنک کند این دو عضو بدن در گرمای خودشان میسوزند و در گذر زمان مشکلات جدیای برایشان ایجاد میشود.
آشنایی با خطرات و عوارض عمل بینی

منبع این نوشتهها کتاب مزاجشناسی و نسخه های استاد خیراندیش به گردآوری جواد علی قلی پور است.
آیا شما هم صفراوی هستید یا از مشکل غلبه صفرا رنج میبرید؟ کدام یک از علائم غلبه صفرا در بدن شما وجود داشت؟ شما برای درمان آن از چه راهکاری استفاده کردهاید که برایتان موثر واقع شده است؟ نظراتتان را با ما از طریق بخش نظرات سایت جالبز در میان بگذارید تا هم ما و هم سایر کاربران از تجربیات شما استفاده کنیم.
منبع: ستـــاره