ترشی هفت بیجار ترشی خوشمزه و مخصوص گیلان است که با انواع سبزیجات تهیه میشود. در این مقاله طرز تهیه ترشی هفت بیجار به دو روش بیان شده است.

جالبز | دسته آشپزی – ترشی یک چاشنی خوشمزه و پرطرفدار در سفره غذاست که انواع متفاوت آن در شهرهای مختلف تهیه میشود. یکی از ترشیهای خوشمزه شمال کشور (گیلان) ترشی هفت بیجار است که از سبزیجات مختلفی درست میشود. این ترشی مخلوط به دلیل داشتن سبزیجات متنوع دارای انواع ویتامینها و مواد مغذی بی نظیری است. در این مقاله دو روش تهیه ترشی بیجار را خواهید خواند.
۱. طرز تهیه ترشی هفت بیجار
مواد لازم (برای ۱۰ نفر) | |
گل کلم | ۳ کیلو |
بادمجان | ۱/۵ کیلوگرم |
خیار | ۱ کیلو |
هویج | نیم کیلو |
کرفس | نیم کیلو |
کلم برگ سفید و بنفش | ۱ عدد کوچک از هر کدام |
سیب ترشی | نیم کیلو |
سبزی ترشی (شامل مرزه، ترخان، نعناع، ریحان و پونه) | نیم کیلو |
فلفل سبز تند | ۱۰ عدد |
سیر | ۱ بوته |
موسیر | ۱۰۰ گرم |
گلپر، تخم گشنیز، نمک، زردچوبه، فلفل و ادویه ترشی دلخواه | به میزان لازم |
زمان لازم برای رسیدن ترشی ۲ هفته
دستور تهیه
- همه مواد به غیر از بادمجان را بشویید و به اندازه دلخواه (ریز یا درشت) خرد کنید.
- سپس مواد خرد شده را در آبکش بریزید و یا روی یک پارچه تمیز پخش کنید تا کاملا خشک شوند.
- اکنون بادمجان را بشویید و آن را نیز به اندازههای دلخواه برش بزنید، سپس بادمجانهای خرد شده را همراه با کمی سرکه و نمک و زردچوبه در یک قابلمه بریزید. سرکه باید به قدری باشد که همه بادمجانها را بپوشاند. پس از اینکه چند قل کوچک خورد (در حد ۳ الی ۴ دقیقه) شعله را خاموش کنید تا سرد شود. توجه کنید که بادمجانها نباید بپزند فقط باید نرم شوند.
- حال سبزیجات خرد شده را در یک ظرف بزرگ بریزید و بادمجانها و سرکه جوشیده را به آن اضافه کنید.
- ادویههای ترشی را همراه با نمک و فلفل و سبزی ترشی نیز به آن اضافه کنید و خوب مواد را با هم مخلوط نمایید.
- سپس مخلوط آماده شده را در دبه یا شیشه مخصوص ترشی بریزید و لابه لای آن سیر و فلفل، کمی گلپر و تخم شوید اضافه کنید تا ترشی عطر خوبی پیدا کند.
- در پایان روی مواد سرکه قرمز بریزید تا مواد کاملا در سرکه غرق باشند.
- اکنون روی دبه یک کیسه بکشید و در آن را محکم ببندید تا هوا داخل آن نرود.
- آن را به مدت حداقل دو هفته در دمای خنک محیط بگذارید تا ترشی برسد.
۲. تهیه ترشی هفت بیجار به روش دوم
مواد لازم | |
بادمجان | چهار عدد |
سیب زمینی ترشی | دو عدد |
هویج | دو عدد |
گل کلم | یک عدد متوسط |
گوجه فرنگی | نیم کیلو گرم |
فلفل دلمهای | دو عدد |
کلم قرمز | یک عدد کوچک |
سیر | یک بوته |
سبزیجات معطر (شامل ترخون، نعنا، ریحان جعفری، مرزه، گشنیز) | چهار پیمانه |
نمک | سه قاشق غذاخوری |
ادویه ترشی | دو قاشق غذاخوری |
سرکه و فلفل | به میزان لازم |
زمان لازم برای رسیدن ترشی ۲ هفته
طرز تهیه
- در قدم اول همهی سبزیجات را بشویید و آنها را ریز یا درشت (به اندازهی دلخواه) خرد کنید. فقط توجه کنید که مواد همه در یک اندازه باشند تا زیبایی ترشی دوچندان شود. همچنین پوست هویج، بادمجان و سیب ترشی را بگیرید و بعد آنها را خرد کنید.
- پس از اینکه مواد را خرد کردید آنها را در یک آبکش بریزید یا روی یک پارچه پهن کنید تا خشک شوند و آب آنها گرفته شود.
- سبزیجات معطر را پاک کرده و خوب بشویید و آنها را ساطوری کنید.
- وقتی مواد خشک شدند آنها را در ظرف مورد نظر برای ترشی، که باید حتما خشک و تمیز باشد، ریخته و لابه لای آن سبزیجات معطر خرد شده و ادویه ترشی بریزید.
- سپس به قدری سرکه در ظرف بریزید تا روی همه مواد را بپوشاند.
- در ظرف را محکم ببندید و آن را به مدت حداقل دو هفته در دمای خنک محیط بگذارید تا ترشی برسد.
نوش جان …
نکات مهم پایانی!
- مواد موجود در ترشی را میتوانید به سلیقه خودتان تغییر دهید، مثلا اگر سیب ترشی دوست ندارید میتوانید آن را حذف کنید.
- در مورد تهیه ترشی دقت کنید که هم ظرف ترشی و هم مواد باید کاملا خشک باشند، اگر ظرف ترشی خیس باشد موجب کپک زدن ترشی میشود.
- توجه کنید که اگر میخواهید تندی سرکه آن کمتر شود میتوانید به ازای هر لیتر سرکه یک لیوان آب اضافه کنید.
- دبه را یک روز در آشپزخانه قرار دهید و بعد آن را در جایی خنک مثل سایه حیاط نگهداری کنید تا ترشی برسد.
- اگر دوست داشته باشید میتوانید قبل از ترکیب مواد با یکدیگر بادمجانها را یک قل بدهید تا کمی نرم شوند. در این صورت بادمجان را پوست نگیرید.
- اگر سبزیجات معطر تازه در دسترس نداشتید میتوانید از سبزیجات خشک استفاده کنید.
- توجه کنید که زمان لازم برای رسیدن کامل ترشی ۴۰ روز است، ولی معمولا بعد از ۳ هفته هم قابل سرو است.
ترشی هفت بیجار به دلیل داشتن انواع سبزیجات خواص بسیار زیادی دارد پس از آن غافل نشوید، دست به کار شوید و آن را درست کنید. میتوانید طرز تهیه ترشی بندری را نیز در جالبز بخوانید. نظرات و تجربیات خود در مورد درست کردن ترشی را با ما و دیگر مخاطبان، در بخش ارسال نظر در میان بگذارید.
منبع: ستـــاره