صبح نو/
برای بررسی بیماری رییسجمهور آمریکا و تاثیر آن بر فضای سیاسی- انتخاباتی آمریکا با امیر علی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا به گفتوگو نشستیم.
بعد از بیماری رییسجمهور آمریکا شاهد اخبار ضد و نقیض درباره سلامتی او، آن هم به صورت قطرهچکانی هستیم. دلیل این احتیاط کاخ سفید و محافظهکاری رسانههای آمریکایی چیست؟ حتی دیگر خبری از نظرسنجیها و تحلیلهای انتخاباتی هم نیست.
طبیعی است؛ به خاطر اینکه یک شوک بزرگ به فضای سیاسی انتخاباتی آمریکا وارد شده است. علاوه بر اینکه رییسجمهور آمریکا مریض است، یک مقدار نگرانی در مورد تمام کسانی که در انتخابات نیز حضور دارند مانند جو بایدن، خانم هریس و مایک پنس وجود دارد. کمپین انتخاباتی دو جریان فعالیتهای انتخاباتی خود را متوقف یا آنلاین کردند؛ البته بیروننیامدن خبر طبیعی است. کسی که بیمار شده، رییسجمهور آمریکاست؛ یک خبر اشتباه و کنترلنشده میتواند در بازارهای سهام و اقتصاد این کشور تاثیر بگذارد. از سوی دیگر این بیماری نیز عجیب و غریب است، بنابراین قطرهچکانی و کنترلشده اطلاعات میدهند و مانند روز اول اخبار از دستشان خارج نمیشود. شاید هم شرایط جسمی ترامپ مساعد نیست.
قبل از این اتفاق هر کدام از این افراد میتینگهای انتخاباتی داشتند و فضا پرشور و هیجان بود اما وقتی همه این کارها متوقف شد و فاصلهگذاری اجتماعی را افزایش دادند، یک مقدار از هیجانی که یک ماه قبل از انتخابات انتظار میرود، مانند برگزاری میتینگهای چندهزار نفره، کارناوالهای فراوان و حملات سیاسی، خبری نیست؛ چنانکه جو بایدن هم اعلام کرد که تبلیغات منفی علیه دونالد ترامپ دیگر انجام نمیدهند و فعالیت انتخاباتیاش بیشتر مبتنی بر تشریح مواضع و عملکرد خودش خواهد بود.
کرونا ممکن است موجب حذف ترامپ از فضای سیاسی شود یا اینکه این بیماری به نفع او تمام خواهد شد؟
رییسجمهور آمریکا بیماریای گرفته که 35 میلیون نفر در دنیا این بیماری را گرفتهاند و اگر اشتباه نکنم حدود 26 میلیون نفر نیز خوب شدهاند؛ بنابراین دلیلی ندارد ترامپ از این بیماری جان سالم به در نبرد. او همچنان نامزد انتخابات است و مهمتر آنکه او رییسجمهور است و انتقال قدرتی هم صورت نگرفته و مشغول انجام وظایفش است. پیام ویدئویی میدهد، توییت میکند و ممکن است حتی در مناظره تلویزیونی نیز شرکت کند.
قبل از این بیماری، فضا علیه ترامپ بود و حتی جمهوریخواهان نسبت به نوع عملکرد او در مناظره اول اعتراض داشتند. آیا این بیماری ممکن است این فضای هجمه و انتقاد علیه او را تغییر دهد؟
این بیماری تقریبا تاثیری در رایدهندگان ندارد. کسانی که طرفدار و ستایشگر ترامپ بودند، همچنان طرفدار او هستند؛ چنانکه جلوی بیمارستان تجمع راه انداختند، برایش دعا کرده، شمع روشن میکنند و پرچم تکان میدهند تا زودتر خوب شود. مخالفان اما دیگر مانند گذشته بهخاطر مسائل اخلاقی و انسانی به او حمله نمیکنند و از میزان انتقادات کم شده است. جواب دادن به این سوال که آیا این بیماری به نفع ترامپ بوده، سخت است چراکه هنوز نظرسنجی بیرون نیامده.
مایکل مور، مستندساز آمریکایی گفته است ابتلای ترامپ به کرونا دروغ است؛ آیا کاخ سفید میتواند چنین دروغی بگوید؟ چقدر اینگونه اظهارنظرها میتواند صحت داشته باشد؟
مایکل مور شخصیت خاصی دارد و حرفهای اینچنینی زیاد میزند؛ حرفهایش از روی اسناد و مدارک نیست، او تحلیل کرده است اما من معتقد نیستم که بشود چنین نمایش و تئاتر بزرگی را سامان داد. افراد زیادی در کاخ سفید هستند که افشاگری میکنند و اطلاعات بیرون میدهند. بهطور مثال یک تماس تلفنی برای رییسجمهور آمریکا آنقدر دردسر ایجاد کرد که پای او را به استیضاح کشاند؛ بنابراین دور از انتظار است که ترامپ چنین نمایشی را اجرا کند و کسی متوجه نشود چراکه لو رفتنش پیامدهای سیاسی وخیمی برای ترامپ خواهد داشت.
دور از ذهن است که ترامپ برای منافع انتخاباتی بخواهد چنین تمارضی انجام دهد و امنیت ملی آمریکا را به خطر بیندازد؛ بنابراین من چنین موضوعی را محتمل نمیدانم.
ترامپ میتوانست خیلی زودتر از اینها به کرونا مبتلا شود چراکه آمریکا هفت میلیون بیمار دارد و ۲۰۰ هزار نفر جان باختند و در چنین شرایطی هم تمام فعالیتهای انتخاباتی او انجام میشد. طبیعی است که به این بیماری مبتلا شود و اتفاق عجیبی نیست.
دقیقا یک ماه به انتخابات آمریکا مانده است؛ آیا میتوان امروز نتیجه انتخابات را پیشبینی کرد؟
هنوز ترامپ با تمام مشکلات، گرفتاریها و مریضیاش شانس دارد. از طرفی جو بایدن هم شانس دارد. از همه مهمتر آنکه این انتخابات سرنوشتش در دست رایدهندگان و حتی آرای الکترال هم نیست. مسلم است که در این انتخابات دعوا وجود دارد و این دعوا باید در دیوان عالی فدرال حل شود یا در نهایت در مجلس نمایندگان؛ بنابراین از روی نظرسنجیها نمیشود قضاوت و پیشبینی کرد که چه کسی پیروز انتخابات است. یکسری پارامترهای دیگر مانند لابیگریها و فعالیتهای پشت درهای بسته در میان کانون قدرت وجود دارد که باید ببینیم زور کدام طرف بیشتر است تا سرنوشت انتخابات مشخص شود.
یعنی رای مردم آمریکا در انتخابات تأثیرگذار نیست؟
نه، اشتباه نشود؛ این به معنای آن نیست که تاثیرگذار نیست، ولی نتیجه انتخابات قرار نیست براساس رای مردم باشد. این انتخابات دعوا دارد؛ نه دموکراتها حاضرند نتیجه انتخابات را بپذیرند و نه جمهوریخواهان. بازنده انتخابات طرح دعوا و شکایت میکند، موضوع به دادگاه میرود و اینکه در دادگاه چه حکمی داده شود، آن تعیینکننده است. آقای ترامپ بارها گفته است باخت من در انتخابات یعنی تقلب؛ بنابراین یا آقای ترامپ به صورت قاطع پیروز میشود که نتیجه آن را آقای بایدن نمیپذیرد و به دادگاه شکایت میکند یا آقای ترامپ در انتخابات پیروز نمیشود و به دادگاه شکایت میکند؛ بنابراین این احکام قضایی و حقوقی است که مشخص میکند چه کسی برنده میشود؛ لذا اینگونه نیست که بگوییم فلان نامزد که بیشترین رای را آورده است، پیروز انتخابات میشود.