جالبز/ “ولکان بوزکر”، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل روز دوشنبه از شورای امنیت انتقاد کرد و گفت این شورا به خاطر “منافع رقابتی”، در پاسخ به بزرگ‌ترین چالش‌های جهان شکست خورده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این دیپلمات ترکیه در بحثی راجع به اصلاح شورای امنیت، اظهار کرد: این شورا در بسیاری موارد در ایفای مسؤولیت خود نسبت به حفظ صلح و امنیت بین‌المللی، شکست خورده است.
وی گفت: منافع رقابتی در میان اعضا و استفاده مکرر از وتو، اثربخشی شورای امنیت را محدود کرده‌اند. این شورا حتی در برخی از اضطراری‌ترین موارد بشری نیز نتوانسته پاسخ به‌ موقع و کافی ارائه کند.
انتقاد فزاینده‌ای نسبت به شورای امنیت که دهه‌هاست اصلاح نشده، وجود دارد. امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز در مصاحبه اخیری با “گرند کانتیننت” گفته بود که این شورا دیگر راه‌حل‌های مفیدی ارائه نمی‌دهد.
بوزکر اظهار کرد که اصلاح شورای امنیت یک امر غیرقابل اجتناب- هم چالش‌برانگیز و هم ضروری- است.
از زمان شیوع همه‌گیری کووید ۱۹، شورای امنیت تنها چند نشست را به این ویروس اختصاص داده است.
غلبه بر تنش بین آمریکا و چین برای تصویب قطعنامه‌ای در ۱ ژوئیه که خواستار همکاری بیشتر بین‌المللی و حمایت از خواسته دبیرکل برای آتش‌بس در کشورهای چندپاره از جنگ به منظور کمک به مبارزه با بیماری بود، بیش از سه ماه طول کشید.
در جریان بحث درباره اصلاح، ۱۹۳ عضو سازمان ملل در مورد حق رأی، امتیاز پنج عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، چین، روسیه، فرانسه و بریتانیا)، بسط دادن شورا و تعادل منطقه‌ای آن بحث کردند.

گسترش محدود شورا
روسیه که از سال ۲۰۱۱ فقط در مورد پرونده سوریه از ۱۵ مرتبه حق وتوی خود استفاده کرده و ایالات متحده که نمی‌خواهد شاهد کاهش قدرت باشد.
“نگوئی نگوئی”، دیپلمات آمریکایی خاطرنشان کرد: آمریکا، در اصل، نسبت به گسترش محدود شورا روی باز نشان داده است. اما این امر باید به طریقی دنبال شود که اثربخشی یا کارایی شورا کاسته نشده و حق وتو را تغییر یا بسط ندهد.
“آنا اوستیگنیوا”، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل نیز استدلال کرد ایده‌هایی که به حذف امتیازات اعضای دائمی شورای امنیت می‌انجامد از جمله حق وتو، ناپذیرفتنی است.
وی افزود: استفاده از وتو، یا حتی تهدید به استفاده از آن، بارها از ارتباط سازمان ملل با شرکت‌های مشکوک، جلوگیری کرده است.
“ژانگ جون”، سفیر چین در سازمان ملل نیز نمایندگی بیش از اندازه کشورهای توسعه‌یافته را مورد انتقاد قرار داد و خواستار حضور پررنگ‌تر ملل کوچک و متوسط، به ویژه کشورهای آفریقایی شد.
شورای امنیت که می‌تواند در مورد تحریم‌ها و استفاده از زور تصمیم‌گیری کند، دارای ۱۵ عضو است. علاوه بر پنج عضو دائم، این شورا دارای ۱۰ عضو غیردائم است که برای دوره‌های دو ساله انتخاب می‌شوند.
آلمان به همراه برزیل، ژاپن و هند نامزد ششمین عضویت دائم در شورا هستند. آفریقا به دنبال دو کرسی است اما هنوز نتوانسته ذی‌نفعان بالقوه آینده را شناسایی کند.