خراسان/ توی عکس، زنی را می ‎بینم هم ‎سن ‎و سال مادربزرگم؛ چادرش را پشت گردن گره زده و مشغول شست ‎و شوی سیب است. توضیح عکس که همراه آن در خبرگزاری ‎ها و فضای مجازی دست ‎به ‎دست می چرخد، می‎گوید: «حاج‎نصرت با همراهی گروهی از جوانان برای کادر درمان و بیماران، آب‎سیب تهیه می‎کند». از آن کارهایی که ما معمولا نمی‎گذاریم مادربزرگ‎ها انجام بدهند. روزهای پیش از کرونا که خانه‎شان سوت ‎و کور نبود، وقتی دور هم جمع می ‎شدیم، کارهای سخت‎ و سنگین وظیفه جوان‎ترها بود. فکر می‎کنم این عکس به‎همین دلیل توجهم را جلب کرده‎ است. با دیدنش احساس می‎کنم باید بلند شوم و سبد سیب را از دستِ مادربزرگِ توی عکس بگیرم که کمرش درد نگیرد اما زنِ توی عکس، «حاج‎نصرت خیراندیش»، با من موافق نیست. پیر و جوان برایش معنی ندارد و معتقد است سختی وقتی آسان می‎شود که هرکس –فارغ از سن‎وسال- هرکاری ازدستش برمی‎آید، انجام بدهد. آن‎چه در ادامه می‎آید گفت‎وگوی کوتاه من با این زن بزرگ‎منش است.

 حاج‎خانم شما چندساله‎اید؟
فکر کنم متولد 28 هستم.
ایده آب میوه گرفتن چطور و از کی شروع شد؟
تقریبا نزدیک 50 روز است که با بچه‎های پایگاه شروع به این کار کردیم. پایگاه یعنی حسینیه «فرج‎اللهی»، قبلا منزل «حاج فرج‎ا…» پدربزرگ شوهرم بوده‎است که وقفش کرده‎اند. «حاج علی‎اکبر دشتی» یکی دیگر از اقوام شوهرم که به تازگی براثر کرونا فوت کرده، آن را ساخته‎است. این‎جا همیشه مجلس عزا و هیئت برپا بوده‏است، حالا هم ما کاری را انجام می‎دهیم که این‎روزها لازم است.
روزی چندساعت کار می‎کنید؟
من از شش و ربع صبح می‎آیم. جوان‎ها چون می‎روند سر کار، دیرتر می‎رسند. تا حول‎وحوش ساعت 3 بعدازظهر که جوان‎ها بیایند برای آب‎گیری و ظرف کردن، سیب و هویج‎ها را می‎شویم، ضدعفونی می‎کنم، میوه‎های خراب را سوا و بعد هم ریزشان می‎کنم. تا حدود هفت بعدازظهر کارمان طول می‎کشد.
زمان زیادی است، خسته نمی‎شوید؟
فکر می‎کنم یکی پشتیبانم است. پسرم هم می‎آید کمک ولی او هم نیاید، احساس می‎کنم تنها نیستم. قبلا تا ساعت 10 صبح می‎خوابیدم و هرروز با حال بد و کمردرد بیدار می‎شدم. حالا هم کمردرد شدیدی دارم ولی این‎جا که می‎آیم خوشحال و خوب هستم.
روزی چقدر آب میوه می‎گیرید؟
روز تا روز داریم؛ 500تا، 400تا و گاهی 600تا بطری. پسرها بطری‎ها را می‎برند برای چندتا بیمارستان شهر. هم به دکترها و پرستارها می‎دهند و هم به بیمارها. توی محله خودمان هم به هرکس کرونا داشته‎باشد، از این آب میوه‎ها می‎دهند.
برای کار به این بزرگی چندنفر با شما همکاری می‎کنند؟
وقت تا وقت فرق دارد؛ گاهی شش هفت نفر می‎آیند، گاهی 15نفر. جوان‎ها درس و کار دارند، نمی‌توانند دایم بیایند. من ولی هر روز می‎آیم، به‎جز یک‎روز که برای مصاحبه  مرا به تهران بردند. میوه‎ها را هم خیرها و مردم محل تهیه می‎کنند. مردم می‎گویند تا کرونا هست، ما هم هستیم. من هم همین‌طور!
 
برای بعد از کرونا چه برنامه‎ای دارید؟
من 10تا نوه دارم، همیشه بهشان می‎گویم کار خیر هرجا که بود، خودت را برسان. 48سال است توی این حسینیه، هروقت مراسم روضه‎خوانی و عزاداری امام حسین (ع) بوده، من هم بوده‎ام و هرکاری ازدستم برآمده‎است، انجام داده‎ام. از این به‎بعد هم همین کار را می‎کنم.
نویسنده : الهه توانا | روزنامه نگار