اعتماد/متن پیش رو در منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
محمدحسین لطفالهی/ رقابت انتخاباتی در امریکا به آخرین روز خود رسیده و بیم و امیدهای زیادی در کارزار هر دو کاندیدا وجود دارد. دموکراتها در هراس تکرار سناریو 2016 با تمام توان تلاش میکنند که در ایالتهای سرنوشتساز میدان نبرد وضعیت خود را بهتر کنند و جمهوریخواهان خوشبین به تکرار تجربه 4 سال قبل امیدوارند امسال نیز آرای خاموش و کسانی که پیش از این تصمیم به رأی دادن نگرفته بودند، ترامپ را نجات دهند.
در هر ایالت وضعیت متفاوت است و بر اساس نظرسنجیها جو بایدن دست بالا را در ایالتهای میدان نبرد دارد اما برخی نشانهها از احتمال تکرار سناریو 2016 حکایت میکنند و این مساله نگرانی دموکراتها را افزایش داده است. اصلیترین نشانه در آیووا ظاهر شده؛ ایالتی که بر اساس میانگین نظرسنجیهای FiveThirtyEight تا هفته پیش اکثریت آرای آن متعلق به بایدن بود اما آخرین نظرسنجی که از سوی موسسه دس موینس صورت گرفته، نشان میدهد دونالد ترامپ با 7 درصد اختلاف در این ایالت پیشتاز است. این موسسه از معدود موسسههایی است که توانست در سال 2016 نتیجه نهایی رقابت در آیووا را به درستی پیشبینی کند.
در پنسیلوانیا وضعیت به نفع ترامپ تغییراتی داشته اما همچنان بایدن پیشتاز است. واشنگتنپست گزارش داده بر اساس نظرسنجی مشترک این روزنامه و ایبیسینیوز که میان رأیدهندگان احتمالی در پنسیلوانیا صورت گرفته، جو بایدن در مجموع با 51 درصد آرا از رقیب خود که از حمایت 45 درصدی بهره میبرد، پیش است و میتواند به پیروزی در این ایالت امیدوار باشد. در این ایالت یورگنسن به عنوان کاندیدای مستقل میتواند تا 3 درصد آرا را از آن خود کند و هر چه آرای او در روز انتخابات بیشتر باشد، جو بایدن بیشتر متضرر میشود. در نظرسنجی پیشین این موسسه، جو بایدن توانسته بود اختلاف جالب توجه 9 درصدی را با ترامپ به ثبت برساند که حالا دچار خدشه شده و نشان میدهد، دونالد ترامپ در هفتههای پایانی توانسته گامهای مثبتی در راستای جذب آرای پنسیلوانیاییها داشته باشد. پیروزی در پنسیلوانیا اتفاقی است که میتواند تا حد زیادی از تکرار سناریوی 2016 جلوگیری کند و از همین رو است که دموکراتها با تمام توان میکوشند از این ایالتی که در گذشته اغلب آبی بوده و 4 سال پیش به ناگهان قرمز شده، برنده خارج شوند. ترامپ 4 سال پیش توانسته بود با اختلافی اندکی در این ایالت به پیروزی دست یابد و 20 رأی الکترال آن را از آن خود کند.
فلوریدا هنوز رقابتی شانه به شانه را تجربه میکند و احتمالا یکی از کلیدیترین ایالتها در تعیین نتایج نهایی باشد. در فلوریدا میانگین نظرسنجیها از برتری جو بایدن حکایت دارد اما نظرسنجی ایبیسینیوز نشان میدهد ترامپ در این ایالت هم رشد خوبی را تجربه کرده است. بر اساس میانگین نظرسنجیهای RealClearPolitics تا روز دوشنبه بایدن با 1.4 درصد برتری در مقابل دونالد ترامپ پیشتاز است اما نظرسنجیهایی نیز وجود دارند که برتری ترامپ را در این ایالت پیشبینی میکنند. دو نظرسنجی ایبیسی و ترافلگار به ترتیب از برتری 2 و 3 درصدی ترامپ خبر میدهند که زنگ خطری برای دموکراتهاست و اگر ترامپ بتواند در فلوریدا به پیروزی دست یابد، کار سادهتری برای رسیدن به مجموع 270 رأی الکترال پیش رو خواهد داشت.
خیز اوباما و بایدن برای فتح میشیگان
میشیگان به رغم اهمیت بسیارش فضایی کمتر رقابتی را تجربه میکند. دموکراتها در این ایالت با 7.1 درصد اختلاف در میانگین نظرسنجیها پیشتازند و همچنان یکی از مهمترین کارزارهایشان را نیز در این ایالت برگزار کردهاند. روز یکشنبه باراک اوباما، رییسجمهور پیشین ایالات متحده همراه با جو بایدن عازم میشیگان شد تا یکی از مهمترین اتفاقات کارزار دموکراتها در این ایالت رقم بخورد. اوباما نشان داده است در خیزش مردمی موفقیت خوبی دارد، تعداد دنبالکنندگان او در شبکههای مجازی بیش از ۱۲۰ میلیون نفرند و میتواند زبان گویایی برای بایدن و حزب دموکرات در برابر رییسجمهوری فعلی و دولتش باشد که تاکنون به دلیل سیاه بودن رنگ پوستش، بسیاری از توافقها و معاهداتی که امضای او در زیر آن بوده را باطل کردهاند. او ادامه داد: کانادا نخستین مورد کرونا را همزمان با امریکا شناسایی کرد. اما نرخ مرگومیر ما اکنون ۲.۵ برابر بیشتر از کاناداست. اگر ما همان نرخ جانباختگان کانادا را میداشتیم باید تقریبا ۹۰ هزار تن به جای ۲۳۰ هزار نفر جان میدادند. اگر ما همچون کانادا عمل کرده بودیم اکنون حدود ۱۴۰ هزار نفر زنده بودند. به این فکر کنید. رییسجمهوری سابق امریکا با انتقاد از اظهارات ترامپ که این تعداد از مرگومیر را زیاد ندانسته بود به تلاش ترامپ برای رشد اقتصادی و کاهش بیکاری اشاره کرد و گفت با نادیده گرفتن همهگیری، بیکاری کاهش نمییابد. او در واکنش به اظهارات روز گذشته ترامپ که مدعی شده بود پزشکان برای دریافت پول بیشتر آمار کرونا را زیاد میکنند، اضافه کرد: او پزشکان را به سود بردن از این بیماری همهگیر متهم میکند، گفت که پزشکان بیش از حد این بیماری، بیماران را میکشند زیرا از این طریق کسب درآمد خواهند کرد. اوباما تاکید کرد: او نمیتواند درک کند، او نمیفهمد که کسی برای نجات دیگران جان خود را بدون تلاش برای دریافت یک دلار هم به خطر میاندازد. اوباما همچنین در این ایالت تماس تلفنی مستقیم با رأیدهندگان برقرار میکرد و از آنان میخواست تحت هر شرایطی از بایدن حمایت کنند.
ترامپ: همه خارجیها میخواهند من بروم
رییسجمهور امریکا که دو روز اخیر را در سفر به شهرهای مختلف ایالت پنسیلوانیا سپری کرده، کوشید تا در سخنرانی دیروز خود تلاشهای اوباما و بایدن را خنثی کند. ترامپ طی سخنرانی در جمع هواداران خود در پنسیلوانیا مدعی شد:«اگر بایدن در انتخابات پیروز شود، چین امریکا را تصاحب میکند و ایران و اخوانالمسلمین نیز خاورمیانه را صاحب میشوند.» او در ادامه ادعاهای خود افزود:«چین میخواهد من کنار بروم. ایران میخواهد من کنار بروم. آلمان میخواهد من کنار بروم، همه آنها میخواهند من کنار بروم اما ما اکنون اینجا هستیم، نه؟» خبرنگار شبکه «صدای امریکا» به نقل از ترامپ در صفحه توییتر خود نوشت:«اگر من پیروز شوم شاهد آن خواهید بود که بازار بورس مانند موشک اوج میگیرد.» رییسجمهور امریکا بار دیگر با چینی خطاب کردن ویروس «کووید-۱۹» و در حالی که حدود ۱۰ ماه از شیوع این بیماری میگذرد، افزود: «این همهگیری به سرعت ریشهکن خواهد شد. ما این طاعون چینی را محو میکنیم». هواداران او نیز در تگزاس مانع برپایی کارزار دموکراتها شدند و راه اتوبوس حامل جو بایدن به این ایالت را سد کردند. ترامپ در تگزاس وضعیت بدی ندارد و به رغم نزدیک شدن رقابتها در این ایالت همیشه قرمز، کارشناسان پیشبینی میکنند در 2020 نیز تگزاس در اردوگاه جمهوریخواهان باقی بماند.
پیشبینی ناپذیر
همه آمارها و نظرسنجیها نشان میدهد که نتیجه نهایی رقابتها به هیچ وجه قابل پیشبینی نیست و هر گونه تغییری در مولفههایی نظیر میزان مشارکت، چرخش آرای مردد و چالشهای قانونی انتخابات در ایالتها میتواند نتیجه نهایی را دستخوش تغییر کند.