تکرر ادرار بارداری

بارداری و تکرر ادرار

تکرر ادرار یکی از مشکلات شایع در بارداری است که اکثر زنان تجربه می کنند اما با این وجود، این مشکل می تواند اختلالی در برنامه صبحگاهی و خواب شبانه ایجاد کند که باعث نگرانی زنان شده است.

اگر چه این مشکل آزار دهنده است اما لازم نیست نگران آن باشید زیرا با انجام برخی اقدامات ساده می توانید آن را مدیریت کنید به همین منظور در این قسمت از بارداری و نوزاد جالبز به معرفی عواملی که باعث تکرر ادرار می شود و چگونگی مدیریت آن پرداخته ایم.

تکرر ادرار بارداری

دلایل تکرر ادرار در بارداری

آگاهی نسبت به دلایل تکرر ادرار می تواند مدیریت مشکل را آسان تر کند پس بهتر است دلایل این تغییر در دوران بارداری را بهتر بدانید.

1- فشار بر روی مثانه

کودک در رحم مادر در حال رشد است بنابراین بزرگ شدن رحم به مثانه فشار وارد کرده و در نتیجه ظرفیت نگهداری ادرار کاهش میابد. این یکی از دلایل عمده تکرر ادرار است. این مشکل معمولا بین هفته 6-8 بارداری آغاز می شود و در سه ماهه دوم از بین می رود اما ممکن است در سه ماهه سوم بارداری نیز مجدد آن را تجربه کنید.

2- عفونت دستگاه ادراری

هورمون های بارداری احتمال عفونت در دستگاه ادراری را افزایش می دهند که در نتیجه منجر به بوی تند ادرار، تکرر ادرار، احساس سوزش هنگام ادرار و مقدار کم ادرار با رنگ های مختلف می شود.

عفونت ادراری بارداری

3- دیابت بارداری

علائم دیابت بارداری ممکن است خفیف باشد که تشنگی و تکرر ادرار یکی از آن ها است. برخی افراد ممکن است گرسنگی بیش از حد را نیز تجربه کنند.

4- افزایش حجم خون

در حالت ایده آل، حجم پلاسمای خون در دوران بارداری تقریبا تا 50 درصد افزایش می یابد. بنابراین مقدار مایع اضافی در کلیه ها تجمع یافته و به مثانه فشار وارد می کند. از این رو، این می تواند دلیل دیگری برای تکرر ادرار در دوران بارداری باشد. شما نمی توانید به طور کامل از این مشکل اجتناب کنید اما راهکارهایی وجود دارد که می توانید با آن مقابله نمایید.

5. هورمون hCG

هورمون hCG یکی از علل تکرر ادرار در دوران بارداری است زیرا این هورمون سبب افزایش جریان خون شده و خون را به سمت کلیه های زن تا 35 تا 60٪. افزایش می دهد. به علت این جریان خون اضافی، کلیه ها پس از حاملگی تا 25 درصد ادرار بیشتری تولید می کنند.

هورمون hCG

علت نشت ادرار هنگام خنده، عطسه، سرفه، ورزش

در دوران بارداری زمانی که در حال عطسه، ورزش، سرفه، یا حتی خنده هستید ، ممکن است دچار نشت ادرار شوید. استرس درونی از علت های بی اختیاری ادرار یا نشت غیرعادی ادرار در زمان خندیدن ، سرفه و… است. بی اختیاری استرس در طول هریک از فعالیت های بدنی بالا باعث وارد شدن استرس یا فشار روی مثانه می شود.

نکاتی برای مقابله با تکرر ادرار دوران بارداری

در ادامه چند روش برای مقابله با تکرر ادراری معرفی شده اند، می توانید با رعایت این نکات و ایجاد عادت های سالم، برای پیشگیری از کمبود آب بدن، با خیال راحت آب بنوشید.

1. بیدار شدن از خواب شبانه برای ادرار کردن مکرر می تواند آزار دهنده باشد. بدین منظور برای پیشگیری از آن، از نوشیدن مایعات قبل از خواب خودداری کنید.

2. از نوشیدنی هایی چون قهوه و چای دوری کنید زیرا این ها دیورتیک بوده و باعث تکرر ادرار می شود. مصرف مایعات را محدود نکنید و به نوشیدن آب، آب میوه و نوشیدنی های بدون کافئین در حد اعتدال ادامه دهید.

دوری از قهوه و چای

3. هنگام ادرار کردن، از خالی کردن کامل مثانه اطمینان حاصل کنید. یکی از نکات این است که هنگام تخلیه ادرار به جلو خم شوید که به شما کمک می کند تا از رفتن مکرر به دستشویی پیشگیری کنید.

4. در صورت بروز بیماری هایی چون دیابت باردرای و عفونت های دستگاه ادراری از دارو استفاده کنید و توصیه های پزشک را رعایت کنید زیرا در غیر این صورت مشکل بدتر خواهد شد.

5. به تغییرات بدن خود توجه کنید. هر چیزی را که به نظر می رسد برای شما خیلی طبیعی نیست یادداشت کنید. اگر فکر می کنید رنگ ادرار تغییر کرده است، درد یا هر چیز دیگری را هنگام ادرار تجربه می کنید که قبلا نکرده اید، با پزشک خود در میان بگذارید.

6. بعضی اوقات سرفه، عطسه و انجام برخی از فعالیت های شدید باعث نشت ادرار( حتی چند قطره ) می شود. در این صورت می توانید از لباس زیر لاینر دار یا پد بهداشتی برای مدیریت مسئله استفاده کنید اما فراموش نکنید که از آن ها برای ساعت های طولانی استفاده نکنید.

پد بهداشتی

7. برای تقویت عضلات کف لگن تمرینات کگل انجام دهید. این تمرین به شما در کنترل مثانه و کاهش دفعات ادرار کمک می کند. با انجام منظم این تمرینات می توانید بی اختیاری ادرار و فشار را کنترل کنید.

8. برای اینکه در هر بار که به توالت می روید ادرار شما کاملا تخلیه شود و تعداد دفعاتی که نیاز به دستشویی رفتن دارید، کاهش یابد، در هنگام ادرار به جلو خم شوید زیرا این کار به تخلیه مثانه کمک می کند.

9. برخی از اقدامات پیشگیرانه دیگر شامل حفظ وزن سالم، تمرکز بر یک رژیم غذایی متعادل و محدود کردن مصرف غذا ها و نوشیدنی هایی است که محتوای آب را در بدن شما افزایش می دهد و باعث تکرر ادرار می شود، می باشد.

رژیم غذایی متعادل بارداری

تکرر ادرار در بارداری کی خطرناک است و چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر چه این مشکل در دوران بارداری شایع است اما ممکن است سوالات و تردید هایی را داشته باشید. در این صورت به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم دارویی را تجویز کند. هیچ گاه در این باره خجالت نکشید.

پزشک می تواند علت را تشخیص داده و نکاتی در مورد تکرر ادرار و مدیریت بهتر شرایط به شما ارائه دهد. در پاسخ به سوال تعدادی از شما کاربران از بخش بارداری و نوزاد جالبز در این مورد باید خاطرنشان کنیم که در شرایط زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر هنگام ادرار درد یا احساس سوزش دارید.
  • اگر هنگام دفع ادرار خون مشاهده کردید.
  • افزایش ادرار حتی اگر مایعات کافی مصرف نکنید.
  • در صورت داشتن تب، لرز یا سایر مشکلات سلامتی.

درمان تکرر ادرار بارداری

آیا تکرر ادرار می تواند نشانه سقط جنین باشد؟

هیچ مدرکی مبنی بر این که تکرر ادرار می تواند نشانه سقط جنین باشد وجود ندارد. بنابراین نیاز به نگرانی نیست با این حال اگر هنگام ادرار درد دارید یا خون مشاهده کردید، حتما باید به پزشک خود مراجعه کنید.

این ممکن است به دلیل وجود عفونت باشد که توسط دارو باید درمان شود. انجام چند تغییر در سبک زندگی می تواند به شما کمک کند تا با تکرر ادرار بارداری مقابله نمایید. اگر چه به بارداری شما آسیب نمی رساند اما آرام باشید و مدام متوجه انواع تغییرات بارداری در بدن تان باشید.

*چنانچه موضوعی باعث ناراحتی شما می شود یا علامت غیرطبیعی مشاهده کردید با پزشک مشورت کنید.

تکرر ادرار و سقط جنین

چه زمانی از تکرر ادرار خلاص می شویم؟

شما ممکن است حتی در روزهای ابتدایی پس از زایمان به تکرر ادرار دچار باشید اما نگران نباشید، پس از زایمان، بدن به از بین بردن مایع اضافی که در دوران بارداری کسب کرده است، ادامه می دهد و پس از بین بردن مایع اضافی، سیستم بدن شما به حالت عادی بازگردانده می شود.

نکته مهم:

بسیاری از خانم های باردار برای اینکه کمتر به توالت بروند، مصرف مایعات و آب را کم می کنند که این کار سبب کم آب شدن بدن و در نهایت، ابتلا به عفونت مجاری ادراری می شود.

بدن مادر و نوزاد نیاز به منبع کافی و ثابت مایعات دارد پس خانم های باردار باید در طول روز به اندازه کافی آب بنوشند اما چند ساعت قبل از خواب، نوشیدن مایعات را قطع کنند تا موجب ایجاد اختلال در خواب شبانه نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *