تغییرات رایج بدن زنان در دوران بارداری
از شروع بارداری تا حتی پس از تولد کودک، بدن یک زن تغییرات اساسی جسمانی، عاطفی و هورمونی را تجربه می کند. بدون شک بارداری یکی از مهم ترین لحظات در زندگی یک زن است که چالش هایی را به نوبه خود همراه دارد.
اگر قصد بارداری دارید، این قسمت از بارداری و نوزاد جالبز را از دست ندهید زیرا باید از نظر ذهنی آماده رویارویی با این وضعیت باشید. آیا می دانید در این دوران، بدن شما دچار چه تغییراتی می شود؟
تغییرات بدنی شایع حاملگی
1- سینه هایی دردناک
معمولا اولین علامت بارداری در ناحیه سینه ها احساس می شود، دراین حالت سینه ها به دلیل افزایش حساسیت، سفت تر و دردناک تر می شوند. گاهی اوقات این حساسیت باعث ناراحتی و عصبانیت شما خواهد شد.
با شروع سه ماهه دوم بارداری باید برای بزرگ شدن سینه هایتان آماده باشید زیرا این افزایش سایز توسط هورمون هایی صورت می گیرد که بدن تان را برای تولید شیر بعد از تولد نوزاد آماده می کند.
بنابراین در این باره نمی توانید کار خاصی انجام دهید و در عوض باید از این دوران لذت ببرید و فقط لباس های مناسبی خریداری کنید. به خاطر داشته باشید که خرید کردن باعث ترشح اندروفین می شود و خوشحالی شما را به دنبال خواهد داشت.
2- نوسانات روحی و خلق و خو
نوسانات روحی معمول ترین تغییر در دوران بارداری می باشد که البته این حالت برای مادران تازگی ندارد زیرا این تغییرات را در زمان چرخه قاعدگی تجربه کرده اند. اما در کل بارداری چالش مهمی برای بدن است. با ترشح هورمون ها، وضعیت احساسیتان دچار عدم تعادل خواهد شد.
این احساسات می تواند از گریه کردن بخاطر شکسته شدن ناخن تا اشک ریختن هنگام تماشای یک فیلم باشد. مطمئن باشید که عدم تعادل احساسی بخشی از دوره بارداری است. یکی دیگر از تغییرات روحی، ولع بی حد و اندازه برای خوردن برخی از غذاهاست. شما می توانید تا حدی که می خواهید پرخوری کنید اما قبل از آن باید از بی ضرربودن این امر برای بارداری تان مطمئن شوید.
3- احتباس مایعات
در دوران بارداری بدن شروع به احتباس مایعات بیشتری می کند که ممکن است منجر به تورم زانو و انگشتان و پف کردن صورت شود. این حالت در تابستان شدت بیشتری دارد و به همین دلیل باید از مصرف بیش از حد نمک و حتی شکر اجتناب کرد.
مقادیر زیادی آب بنوشید زیرا به دفع نمک از بدن تان کمک می کند. احتباس مایعات به نظارت پزشک نیاز دارد بنابراین پیگیری های لازم را با پزشک تان انجام دهید.
4- تهوع صبحگاهی
تهوع صبحگاهی یکی دیگر از علائم و مشکلات دوران بارداری است. برخی از زنان با وجود مصرف دارو های ضد استفراغ نیز بیش از حد احساس تهوع دارند. این مشکل در سه ماهه اول رخ می دهد اما با این وجود برخی از زنان اصلا به تهوع صبحگاهی دچار نمی شوند که این امر بخش مثبت قضیه است اما در غیر این صورت نگران نباشید زیرا امری موقتی است.
5- مشکلات پوستی
بر اساس تصوری رایج میان مردم، پوست زنان در دوران بارداری صاف می شود اما این درباره همه خانم ها صدق نمی کند. به دلیل افزایش ترشح هورمون ها بعضی زنان آکنه، جوش و لکه های تیره را روی صورت شان تجربه می کنند.
این اتفاق روی گردن و سینه ها نیز مشاهده خواهد شد. با مشاهده این علائم نگران نشوید و نزد پزشک نروید زیرا ناشی از دوره بارداری است و با به دنیا آمدن نوزاد، وضعیت پوست تان بهتر خواهد شد.
اثر پوستی دیگر، ایجاد علائم کششی است. طبیعی است که در زمان بارداری چاق می شوید بنابراین یکسری علائم کشیدگی خصوصا در اطراف ناحیه شکمی تان ظاهر می شود. از کرم های بدن سرشار از ویتامین E برای کاهش این علائم استفاده کنید.
6- افزایش وزن
در دوران بارداری، جنین باعث افزایش وزن شما می شود. این اتفاق می تواند به همراه ناراحتی و افسردگی ناشی از عدم تعادل هورمونی ضربه بزرگی را به اعتماد نفس تان بزند. محیطی مناسب و سرشار از محبت می تواند یک بارداری سالم و بدون خطر را برای تان تضمین کند.
رگ های برجسته روی پاهایتان می تواند به دلیل اضافه وزن باشد. به این موارد دقت کنید و سعی کنید لباس های پوشیده بر تن کنید تا احساس جذابیت داشته باشید و عیب های این چنینی را بپوشانید. سطح روانشناختی خوب مادر برای پس از زایمان ضروری است.
7- یبوست
یبوست نیز یکی از تغییرات شایع بدن در دوران بارداری است خصوصا اگر از مکمل آهن استفاده می کنید. بهترین راه برای پیشگیری از این مشکل، مصرف غذا های غنی از آهن به جای مکمل است. میوه هایی چون موز، سیب و سبزیجاتی مانند اسفناج یا هر سبزیجاتی دارای برگ سبز که غنی از آهن هستند را مصرف کنید.
8- پرکاری مثانه
افزایش ادرار در دوران بارداری بسیار شایع است. با حرکت نوزاد در اطراف رحم، احساس ضربه به مثانه را خواهید داشت. گاهی اوقات حتی به دستشویی نیز نمی رسید. حداقل 20 بار در روز احساس ادرار دارید و به دستشویی می روید.
انجام نرمش های تقویت کننده عضلات کف لگن راه مناسبی برای کاهش این فعالیت زیاد می باشد. علاوه بر این، لازم است مقادیر زیادی آب بنوشید زیرا ادرار کردن برای خروج سموم از بدن ضروری است.
9- ریفلاکس اسید/ سو هاضمه
سوزش سردل یا ریفلاکس اسید و سوهاضمه می تواند در دوران بارداری دردناک باشد. چنانچه پیش از این هم در جالبز اشاره داشتیم زمانی که نوزاد درون رحم رشد می کند به اندام های دیگر فشار وارد می کند تا فضای بیشتری را بگیرد.
این اتفاق بعد از خوردن غذا به خاطر محدودیت فضا برای دستگاه گوارش و همین طور فشار به آن باعث احساس ناراحتی در شما می شود. بهترین راه حل این است که وعده های کم حجمی را در دفعات زیاد بخورید. شما همچنین می توانید از دمنوش های گیاهی نیز استفاده کنید.
10- تغییراتی در زندگی زناشویی
تغییرات هورمونی ممکن است رابطه زناشویی شما را تضعیف یا تقویت کند. بستگی به وضعیت هورمونی هر دوی این تغییرات ممکن است. بنابراین تاجایی که می توانید تعادل را رعایت کنید تا بهترین و لذت بخش ترین دوران را داشته باشید.